Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

FEDA inaugura el primer parc fotovoltaic del país a Grau Roig

La infraestructura pot generar l’electricitat equivalent a la que necessiten 250 llars

El parc solar de Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) a la zona de Grau Roig ja és una realitat. Ahir al matí, sota una intensa pluja, el director de FEDA, Albert Moles; el cap de Govern, Xavier Espot; i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, van donar les instal·lacions per inaugurades. Com va explicar el mateix Espot, aquesta nova infraestructura, que s’emmarca en el pla dissenyat pel Govern, ha d’aconseguir generar fins a l’1,3% de l’energia que avui dia es consumeix del país. El cap de Govern també va destacar que «el sector de l’energia ens ha demostrat que té comportaments del tot menys previsibles», i va afegir que aquest parc «serveix de doble objectiu, que és reduir la dependència i consumir energia renovable».

Per la seva banda, Moles va assenyalar que la infraestructura serveix «per acostar-nos a l’objectiu que ens marca la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc) d’arribar al 33% de producció pròpia el 2030 i al 50% el 2050». Actualment, el Principat produeix aproximadament entre un 15 i un 20% de l’energia que necessita, una fita que s’elevarà fins al 30% quan es posi en funcionament el parc eòlic del pic del Maià. En aquest sentit, el director de FEDA va remarcar el fet que «hi haurà altres parcs fotovoltaics en el futur que se sumen a l’estratègia de diversificació de l’origen que tenim». De moment, cal destacar que el que es va inaugurar ahir pot generar l’electricitat equivalent a la que necessiten unes 250 llars.

El nou parc solar té més de 2.000 panells fotovoltaics amb una tecnologia innovadora encara no utilitzada a Andorra, la bifacial. Això els permet generar electricitat tant dels rajos directes del sol, com dels reflectits al terra. Aquesta és una de les característiques que serviran de prova pilot, especialment important en un emplaçament com aquest, d’alta muntanya. Així, el director de la companyia elèctrica va destacar que «les plaques solars en alçada generen més rendiment». Això es deu, segons va afirmar Moles, al fet que «el reflex que provoca la neu afavoreix que la cèl·lula fotovoltaica pugui generar més energia i el fet de no estar a prop del mar també és beneficiós per a la tecnologia». 

Altrament, preguntat sobre si hi pot haver talls de llum a l’hivern, Moles va detallar que «ara per ara, la capacitat de resposta i el pla de contingència han funcionat», i va afegir que «el primer pas és la gestió que hem fet ara. I després, si veiem que no és suficient, mirarem de desconnectar demanda de manera controlada, com poden ser els canons de neu. Però sempre ho fem en un consens amb els sectors econòmics. I en cap moment parlem de talls».

Al seu torn, Calvó va indicar que «avui estem satisfets perquè hem pogut inaugurar el primer parc fotovoltaic. Això és un clar exemple de com augmentar la sobirania energètica, però també tenim altres inversions per tal de poder-la anar ampliant. Totes aquestes formen part d’un pla sectorial». Paral·lelament, Calvó va afegir que «abans de la Litecc no era possible la producció d’energia al país de particulars, i ara hem creat un petit ecosistema perquè se’n generi. La crisi energètica ens demostra que anem pel bon camí». 

Cal recordar que aquesta infraestructura ha costat 1,2 milions d’euros i que en el pròxim any se n’extrauran dades per tal que pugui servir com a prova pilot de cara a la instal·lació de noves infraestructures fotovoltaiques. Amb tot, el parc solar de Grau Roig entrarà en funcionament aquesta tardor, un cop s’hagin acabat les proves de funcionament i de seguretat habituals en una instal·lació industrial de grans dimensions com és aquesta, va informar l’ANA. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu