Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

Escaldes elimina el requisit de la nacionalitat en els seus edictes

La decisió s’ha pres després que un jove brasiler amenacés amb encadenar-se davant del comú

El Comú d’Escaldes-Engordany ha eliminat el requisit de tenir, preferentment, nacionalitat andorrana, espanyola, francesa o portuguesa a l’hora d’accedir als seus concursos per a places interines. La decisió es va prendre ahir al matí després que se li denegués la participació en l’examen d’informador turístic a Guilherme Pereira, un jove de 22 anys d’origen brasiler però resident al Principat des del 2006. 

Tal com Pereira va explicar a EL PERIÒDIC, el passat 7 de juny es va presentar juntament amb la seva parella de nacionalitat andorrana a un edicte per ocupar les places d’informadors i guies turístics. Mentre que el passat dia 10 ella va anar al comú a buscar la documentació per fer l’examen, ell no va obtenir resposta per part de la corporació. Segons la seva mateixa parella va poder saber, a Pereira se li va denegar la participació per tenir nacionalitat brasilera. «Un fet que vaig trobar classista i racista per part del comú», va considerar el jove. I és que, malgrat el que indiqui el seu passaport, fa 14 anys que viu a Andorra, ha cursat primària, secundària i batxillerat a l’escola andorrana i ha estat membre de diversos esbarts, a més de castanyer i escudellaire de l’Associació d’Amics del Pont dels Escalls, d’Escaldes-Engordany. «Per si no estigués prou implicat amb la cultura andorrana, també soc estudiant d’Història a la Universitat de Barcelona (UB), i crec que el meu perfil encaixa molt bé amb el d’un informador turístic», va afegir Pereira, tot assegurant ser l’únic candidat rebutjat abans de fer la prova.

 

Queixa al ministre i la cònsol

Davant aquesta situació –«i tenint en compte que estudio al Raval», on es troba la Facultat d’Història de la UB–, va decidir fer una manifestació unipersonal «de caràcter pacífic i reivindicatiu», encadenant-se a una cadira davant l’edifici del comú. Per comptar amb el vistiplau de l’Administració, es va dirigir directament al ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, qui el va redreçar a la cònsol major escaldenca, Rosa Gili. Tot i això, Pereira va reconèixer que «demanava un permís simbòlic» perquè tingués autorització o no «jo pensava manifestar-me igualment».

El mateix dia en què el Comú d’Escaldes-Engordany va rebre la carta, el secretari general, Cerni Escalé, es va reunir amb ell. Escalé li va explicar que la norma es desprèn de la Llei de Funció Pública que especifica que «els concursants que pretenen concórrer a concursos per a places interines han de ser de nacionalitat preferentment andorrana, espanyola o francesa […] o portuguesa» en base als acords de bon veïnatge entre aquests països. Contra això, Pereira va apel·lar a la Llei d’Igualtat de Tracte i la No Discriminació, que «estableix els principis d’actuació dels poders públics i les mesures adreçades a intervenir, reeducar, prevenir, eliminar i corregir tota forma de discriminació», i que s’aplica també a l’accés als comuns.

 

«Interpretació àmplia»

Amb tot, Escalé va entendre la protesta de Pereira i es va comprometre a «un estudi ràpid per trobar una solució». Tan sols 24 hores més tard, i després d’un informe elaborat per la mateixa secretaria general i un altre de jurídic realitzat per un advocat extern, es va extreure que «és possible fer una lectura i interpretació extensiva i àmplia de la llei, en el precepte de la necessitat preferent d’acreditar una o altra nacionalitat». Així, el comú permetrà que Pereira se sotmeti a l’examen per a informador turístic el pròxim dijous, 25 de juny. 

«D’acord a aquesta mesura, avalada jurídicament, a partir d’aquest moment els procediments per a places interines en curs i tots aquells futurs també gaudiran de la nova interpretació» i només serà necessari acreditar el permís de residència i treball, va informar el comú, alhora que va matisar que la restricció es mantindrà en els fixes. 

Una decisió que Pereira espera que apliquin la resta de corporacions, ja que suposaria el camí cap a una Administració «inclusiva i no discriminatòria». «Estic molt satisfet d’haver aportat el meu granet de sorra», va celebrar el jove. 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu