Els rius dels Pirineus tindran cabals més baixos, i podran reduir la seva aportació fins a un 15% en l’horitzó de 2040, i més d’un 20% a finals del segle. Aquesta és una de les principals conclusions del projecte PIRAGUA, un projecte internacional que constata la reducció progressiva dels recursos hídrics dels Pirineus al llarg de les darreres dècades i en què han participat organismes de França, Espanya i Andorra.
L’anàlisi de les dades de cabals dels rius revela que en les últimes dècades s’ha produït una disminució generalitzada de tots els indicadors de recursos hídrics. Les principals causes d’aquests canvis es deuen a l’augment de les temperatures i els canvis recents en els usos del sòl.
L’investigador d’Andorra Recerca + Innovació, Oriol Travesset Baró, apuntava que «la confluència del canvi climàtic i d’un model socioeconòmic basat en un ús intensiu de l’aigua podria amenaçar la sostenibilitat futura dels recursos hídrics a Andorra», tot afegint que el patró de canvis estacionals previst en les conques andorranes es caracteritza per un avenç del desglaç, un augment del cabal als mesos d’hivern i una reducció de recursos concentrada entre mitjans de primavera i estiu.
La màxima reducció de cabal serà a l’estiu, quan seran clarament inferiors als actuals, i també serà el període més vulnerable i en què «caldrà destinar més recursos per avaluar l’impacte en les funcions ecosistèmiques de determinats trams dels rius», apuntava Travesset.