La futura incorporació dels serveis de psicologia a la cartera de la CASS hauria d’equilibrar els preus que actualment paguen els pacients per les visites de salut mental a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell (HSNM) i a les consultes privades. Segons el president del Col·legi de Psicòlegs, Òscar Fernàndez, el conveni entre el col·lectiu professional i la parapública ha de dur a l’equiparació dels costos perquè «ni el preu del públic pot ser tan baix, ni el del privat pot ser tan alt». De mitjana, l’usuari atès al SAAS abona prop de 10 euros per visita, mentre que en una consulta privada, la tarifa ronda els 60 euros.
«S’aniria igualant, de tal manera que es pagarien entre 20 o 25 euros tant per una consulta a l’hospital com per una en una clínica privada», va apuntar Fernàndez. «Dependrà del que estableixi el conveni amb la CASS. Si els privats rebessin una subvenció pública de 30 euros per cada visita, dels 60 euros que es cobren ara, es cobrarien 30», va exemplificar.
A negociar amb el ministre de Salut
El portaveu de l’entitat va puntualitzar que, tot i que la voluntat dels professionals passa per aquest apropament entre els dos sectors, les tarifes encara estan per definir. La hipòtesi desitjada pel col·lectiu de psicòlegs es confirmarà quan el ministeri de Salut es pronunciï. «La qüestió dels preus és un dels temes que avui hauríem d’estar negociant, però no podem perquè des del Govern no tenim retorn», va lamentar l’expert. En tot cas, Fernàndez considera de «sentit comú» que es redueixin les diferències econòmiques que separen el públic del privat.
Possibles crítiques
Sobre les crítiques que pot comportar l’augment de les tarifes del servei de Salut Mental del centre hospitalari, Fernàndez argumenta que els pacients prioritzaran el «salt qualitatiu» que suposarà l’increment dels preus. «Rebem queixes d’usuaris de l’hospital que no reben atenció immediata sinó que han d’estar en llistes d’espera», va subratllar el psicòleg. Segons va exposar, la gran quantitat de pacients que opten per la via pública obliga a donar cites de manera molt més espaiada i a concertar visites de curta durada.
«El seguiment terapèutic a l’hospital és molt més espaiat donat al volum de pacients que hi ha. Et donen visita cada dos o tres mesos, quan al privat podries fixar una o dues a la setmana, o les que fossin necessàries en funció de les característiques del pacient i la patologia», va assegurar Fernàndez.
Sense llistes d’espera
Amb l’adhesió dels psicòlegs a la sanitat pública, Fernàndez afirma que no hi hauria llistes d’espera. «Existirien molts més professionals disponibles i els pacients triarien el que millor els anés», va destacar. L’altre canvi que aniria lligat a l’augment dels preus és la durada de les consultes. «Ara, en una clínica privada, la consulta és d’una hora. A l’hospital, en canvi, duren 20 minuts. No dona temps a una atenció acurada», va comparar.
La contrapartida del canvi de model serà «positiva per a tots», segons defensa Fernàndez. «Si augmentem el preu, però guanyem en qualitat assistencial, és evident que la butxaca és important, però potser sí que val la pena fer l’esforç», va expressar Fernàndez.
Dades
El col·legi desconeix la proporció de pacients atesos pel privat respecte als que van al SAAS. La parapública, però, va registrar l’any passat unes 12.800 visites concertades per un total de 2.197 usuaris diferents.