Search
Close this search box.
Lara Ribas

Els infermers confien que la llei de la professió arribi abans de l’estiu

El col·lectiu reitera que s’ha d’augmentar la ràtio per pacient i s’actualitzin els salaris

La llei d’infermeria arribarà aquest 2020 i amb alta probabilitat abans de l’estiu. Segons el president del Col·legi Oficial d’Infermeria d’Andorra (COIA), David Cusidó, aquesta és la promesa que ha obtingut del ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en les reunions que hi ha mantingut fins ara. «Aquesta llei és necessària per saber què es pot fer i què no es pot fer», va recalcar Cusidó tot recordant que el col·legi fa dos anys que va aprovar el seu text en assemblea i que ara esperen una proposta ferma del ministeri per tal d’iniciar el procés de negociació que ha de portar a la redacció definitiva de la llei. 

Des del COIA consideren que el text és prioritari abans de fer front a les altres demandes del col·lectiu. Tot i així, després volen que el Govern aprovi una ràtio d’infermers per pacient així com un sou base en funció de la formació i la responsabilitat per tal de poder ampliar les plantilles dels centres sanitaris i actualitzar els salaris dels treballadors. «A finals del 2019 érem entre 450 i 500 col·legiats, però encara en falten molts més per equiparar-nos als col·legis europeus», va posar de relleu el portaveu del col·lectiu. 

Segons Cusidó, per complir amb els consells de l’OMS, en falten més d’un centenar, ja que ara mateix Andorra té una ràtio de 6,8 infermers per cada mil habitants mentre que l’europea és de gairebé 9 infermers per cada mil habitants. «Les contractacions s’estan produint amb comptagotes. El que cal fer és un estudi sobre la tipologia de pacients que s’atenen en cada centre sanitari per definir les seves necessitats i després procedir a una contractació per etapes per tal de donar-hi compliment», va indicar el president del COIA a més de recordar que cada vegada s’està donant més protagonisme a l’infermer a escala europea i que també s’ha d’avançar en aquest sentit al Principat.

Retribució ajustada

«El ministre està disposat a escoltar i això és positiu, però encara falta tocar diversos punts per millorar les nostres condicions», va compartir Cusidó sobre les reunions que van mantenint un cop al mes amb Salut. De fet, un d’aquests elements són els salaris, ja que actualment estan congelats i des del COIA consideren que no s’ajusten a la formació i responsabilitat dels professionals. «Ara mateix el sou mitjà es troba entorn dels 2.000 euros i això és molt poc per estar atenent persones i ser responsables de la seva vida», va lamentar Cusidó. Per això, reclamen que l’Executiu fixi un sou base d’entre 2.500 i 3.000 euros i que actualitzi els salaris dels infermers en funció de la seva formació i responsabilitat dins del centre sanitari. «La majoria tenim el grau, el màster i el doctorat, el que representa fins a cinc anys d’estudis universitaris», va afegir el president del COIA. 

Finalment, una altra de les mancances són les formacions obligatòries. «Ara per ara els professionals es formen pel seu compte i s’ho paguen de la seva butxaca», va criticar Cusidó tot i indicar que el col·legi ofereix un programa de formació i finança determinats cursos. De tota manera, en aquest àmbit, el col·lectiu reivindica que «el Govern imposi a les organitzacions sanitàries l’obligatorietat d’oferir unes hores de formació l’any».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu