Search
Close this search box.
Marcos Bernat

Els centres de dia de Sant Julià i de la capital obren amb nou usuaris

Les instal·lacions són independents a les residències com a solució per garantir les mesures anti-Covid

Els centres de dia d’Andorra la Vella, ubicat a Santa Coloma, i Sant Julià, impulsats per la Creu Roja Andorrana, es van inaugurar ahir amb la presència de nou usuaris que ja van poder beneficiar-se de les diferents activitats disponibles. Així, en els pròxims dies s’espera que s’arribi a una ocupació de 16 de padrins, tal com va apuntar el coordinador de serveis de dia de Creu Roja Andorrana, Jorge Pérez, que va assegurar que «tenim una previsió d’arribar a aquesta xifra a principis del juliol».

Aquestes previsions inicials tan sols ocuparien una part de les places que s’espera cobrir en un futur, ja que, actualment, els centres estan autoritzats per a acollir a un total de 40 ciutadans. D’aquests, 32 s’establirien a l’edifici situat a la capital, mentre que els altres vuit estarien a la parròquia laurediana. No obstant això, en el centre d’Andorra la Vella la capacitat real és major, segons Pérez. «Tenim una capacitat màxima de 50 persones, però per les restriccions, l’aforament s’ha limitat», va apuntar el coordinador.

Des del Govern apunten al fet que tots dos centres compten amb la novetat de no estar dins d’una residència, una iniciativa duta a terme per garantir un espai separat que permeti el compliment de les mesures. «Sorgeix a partir d’una reflexió durant la pandèmia. Estudiem aquest model per a reduir els riscos dels usuaris», va explicar el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, que va ser present en l’acte. En la mateixa línia, la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés va assegurar que «el nou sistema és d’utilitat en moments com aquest, ja que permet treballar amb espais separats». Així, pel que fa als protocols de seguretat, des de Creu Roja van explicar que les persones es dividiran en grups de màxim sis persones i que en tot moment es mantindrà la distància de seguretat. La ministra també va afirmar que s’obriran uns altres serveis d’aquest tipus aviat, «com Salita o Clara Rabassa, i així cada cop tindrem més disponibilitat».

Pel que respecta als usuaris, Pérez va destacar que «tenim disponibilitat per a acollir qualsevol persona, independentment del seu grau de dependència, tant cognitiva com física». Seguidament, va matisar que «a Andorra aquestes valoracions es mesuren des del grau un fins al cinc». Sobre aquest tema, va recalcar la disposició de «dues auxiliars d’infermeria, un fisioterapeuta i una terapeuta ocupacional».

Quant als serveis amb els quals comptarà la gent gran, Pérez va afirmar que s’oferiran esmorzars, dinars i berenars, i que es duran a terme diferents activitats durant el dia. A més, el coordinador va explicar la manera en la qual es tractarà amb els usuaris: «Treballarem sobre la metodologia de l’atenció centrada en la persona, i tots els professionals que tenim estan habilitats per adaptar-se a les necessitats dels padrins».
D’altra banda, davant el fet que de cara al futur tots dos espais comptin amb la capacitat necessària per a oferir una quantitat major de places, Pérez va parlar sobre la possible incorporació de nous professionals. Així mateix, va aclarir que «per a això, primer s’hauria de treballar conjuntament amb el Ministeri d’Afers Socials, tal com s’ha fet en aquesta ocasió», i va comentar quina funció complirien els possibles nous treballadors: «Aquests s’adaptarien sobre la base dels padrins que estiguin al centre. Primer, hem de conèixer les persones per saber amb quins perfils assistencials hem de comptar», va assegurar.

A l’acte d’inauguració, també va acudir el president de la Federació de la Gent Gran, Fèlix Zapatero, que es va mostrar content amb la posada en marxa de tots dos centres que, considera, «són molt necessaris». Així i tot, Zapatero va mostrar una crítica per les dates en les quals s’ha dut a terme l’obertura: «Els dos centres s’havien d’obrir al gener o febrer, és l’única crítica que puc fer.».

Cal destacar que en la presentació també van estar el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, el president de la Creu Roja Andorrana, Josep Pol, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i el cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu