Fonts procedents del Sindicat de Penitenciaris d’Andorra (SPA) deixen entreveure alguns dels múltiples factors que podrien haver facilitat l’estratègia de fuga del pres que el passat 29 d’octubre va aconseguir escapar de la presó de la Comella durant unes tres hores. La manca d’efectius dins el centre penitenciari o la falta de seguretat de la zona on el fugitiu es trobava en aquells moments són alguns dels possibles arguments, a l’espera de rebre tots els detalls per part de les auditories que s’estan duent a terme.
Una de les hipòtesis que estan sobre la taula és descobrir si va haver un possible error humà involucrat en el cas. Entre els treballadors del centre penitenciari sorgeix la idea que «més que un error humà, potser va haver-hi un error en el sistema de treball, ja que hi ha una sola persona vigilant quatre patis i té sota la seva vigilància més del que pot abastar, fet que a la vista del resultat, podria ser insuficient». En relació amb aquesta qüestió, la mateixa font consultada que forma part de l’SPA, assegura que des dels inicis de la creació del sindicat, la necessitat de comptar amb més personal al centre penitenciari ha estat una demanda clau que encara es manté.
La necessitat de més personal a la presó és una de les demandes clàssiques de l’SPA que es manté
Un altre dels elements que podrien haver influït en l’escapada del pres té relació amb l’espai on estava intern. La font consultada explica que «una part de l’estructura potser no era la més adequada» per retenir un pres: «Es va fer una reforma a una part del pati –des d’on es creu que el fugitiu podria haver escapat– i potser la paret era massa baixa i massa accessible». Es tracta d’un pati que habitualment no s’utilitza i que serveix com a mòdul d’adaptació on la persona que acaba d’arribar s’hi està entre tres i quatre dies abans de ser reubicada a un mòdul. L’agent del centre puntualitza que «el pres feia uns quatre dies que es trobava a l’espai d’adaptació on complia un règim d’aïllament en ser una persona bastant conflictiva que havia protagonitzat aldarulls la setmana anterior». Respecte al pres, la Policia va informar en el moment de la detenció que l’home patia problemes de salut mental.
La direcció de la Comella es va reunir amb els dos sindicats dijous passat per informar sobre el cas
Pel que fa a una possible equivocació tècnica, la font interpel·lada constata que «potser semblaria que va haver-hi un error en les alarmes, però no em puc aventurar a donar opinions que no em pertoquen». La direcció de la Comella es va reunir dijous de la setmana passada amb representants dels dos sindicats penitenciaris. L’objectiu per part de les dues organitzacions no era reivindicar cap qüestió, sinó que es tractava d’una trobada informativa per saber en quin punt estava la investigació del cas. Una de les informacions més destacades de la reunió és la valoració pendent per part d’una empresa experta en la matèria, procedent de fora del Principat.
La font consultada per EL PERIÒDIC valora que «no és cap fet insòlit ni extraordinari que un pres es fugui de la presó, això passa a tot el món. El fet estrany és que no ens hagués passat fins ara», subratllant que «el que hem de fer és aprendre dels errors i procurar que no torni a passar».
Demandes de l’SPA
A banda de la manca de personal, una petició recurrent, l’SPA fa 15 dies va presentar una nova planificació de treball que proposa torns de 24 hores, tenint en compte que les jornades actuals són de 12 hores. Fonts sindicals asseguren que amb aquesta mesura, «pensem que es poden optimitzar els serveis i pot haver-hi més conciliació familiar. És una opció més interessant, tant a nivell laboral com personal».