El Govern preveu tenir enllestit aquesta tardor el distintiu de segell de qualitat pel vi de producció andorrana. Segons va explicar el director del departament d’Agricultura del Govern, Landry Riba, l’Executiu està acabant els últims detalls del document que marcarà les característiques per aconseguir el distintiu i que s’ha treballat conjuntament amb els quatre cellers del Principat. «S’ha treballat amb els cellers perquè es puguin trobar còmodes amb les prescripcions tècniques», va declarar Riba. El director d’Agricultura va remarcar que únicament queda «donar-li la forma final, ja que la part administrativa també està força avançada» i esperar «l’aprovació del Govern».
Tal com va explicar Riba, es tracta d’un segell que aportaria un factor distintiu al vi de producció andorrana de la mateixa manera que s’ha fet amb altres productes del país com és el corder, el cavall i el bou. «És el segell que tenim d’abast nacional i que ara també estaria dirigit al vi», exposava el director d’Agricultura.
Pas previ a una IGP/ El responsable del Departament d’Agricultura va avançar que els segells de qualitat que s’estan duent a terme al Principat poden ser un pas previ a tenir una Indicació Geogràfica Protegida (IGP) andorrana.
A parer de Riba, una IGP s’adequaria millor a les característiques dels productes del país que no pas una Denominació d’Origen (DO). El director va considerar que la IGP «reconeix el lligam entre el territori, el producte i la manera d’elaborar aquest producte», característica que reuneixen els productors del Principat. «És potser on més còmodes ens trobaríem tant els productors com la pròpia administració, comparat amb una DO o una DOP [Denominació d’Origen Protegida] on realment el producte ha de ser singular i molt diferent a qualsevol altre», va argumentar. I va agregar que «tot i que l’alçada ens dóna elements diferencials, és més fàcil que ens diferenciem a nivell de procediment que no pas a nivell de producte».
Sigui com sigui, Landry Riba va assegurar que «no s’ha de descartar en un futur»una IGP o una DO.