El primer taller deliberatiu del consell consultiu del Pla d’ordenació i urbanisme parroquial d’Andorra la Vella (Poupav) s’ha celebrat aquest dimarts a la sala Consòrcia del Centre de Congressos, amb la participació d’entitats, col·lectius i col·legis professionals que formen part de l’òrgan participatiu. La sessió ha girat entorn de cinc eixos considerats prioritaris per al desenvolupament urbanístic de la parròquia: la dinàmica sociodemogràfica, l’habitatge, els equipaments, les zones verdes i el patrimoni i teixit social.
El taller s’ha iniciat amb la presentació d’una diagnosi tècnica prèvia sobre aquests àmbits, que ha servit de punt de partida per al debat entre els participants, organitzats en grups de treball. En l’àmbit demogràfic, s’ha constatat un creixement sostingut de la població i un increment del nombre de llars unipersonals, especialment al centre d’Andorra la Vella, fet que evidencia la necessitat d’adaptar serveis i planificació urbana a una realitat social en transformació.
Pel que fa a l’habitatge, els assistents han debatut sobre la situació actual de l’oferta, tant pública com privada, i han posat sobre la taula qüestions relacionades amb la disponibilitat, els preus i l’accessibilitat. També s’ha considerat l’opció d’impulsar polítiques que facilitin l’accés a habitatge assequible per a diferents perfils de població.
En relació amb els equipaments escolars, sanitaris, esportius, culturals i socials, el debat ha girat al voltant de la seva distribució territorial, l’adequació a les necessitats presents i futures i la importància de garantir-ne l’accessibilitat equitativa per tota la població. Pel que fa a les zones verdes, s’ha remarcat la necessitat de preservar aquests espais, millorar-ne la qualitat i accessibilitat, i potenciar-ne la connexió amb els barris i amb l’entorn natural, amb l’objectiu de reforçar-ne la funció com a àrees de convivència i benestar.
Finalment, s’ha abordat la qüestió del patrimoni i el teixit social de la parròquia, posant l’accent en la protecció del patrimoni cultural i arquitectònic i en la necessitat de reforçar la cohesió comunitària mitjançant el suport a entitats, iniciatives ciutadanes i activitats de dinamització social.
Aquest primer taller s’emmarca dins el full de ruta participatiu del Poupav, el qual busca integrar les visions de diversos sectors de la societat per construir un urbanisme més adaptat a les necessitats reals de la ciutadania. Des de la corporació comunal es destaca que l’objectiu és consolidar un model urbanístic consensuat, inclusiu i sostenible per a l’Andorra la Vella del futur.