La carn de cavall cada vegada convenç més el consumidor. L’aposta de la societat Ramaders d’Andorra S. A. per la nova línia de comercialització de carn de qualitat funciona, i l’èxit es constata amb el nombre d’equins sacrificats: fins al dilluns passat, dia 13, s’havien portat a l’escorxador nacional 35 èquids, mentre que en tot l’any 2015 se’n van sacrificar 31. A més, durant tot l’any passat es van exportar fora d’Andorra 15 cavalls destinats al consum humà, mentre que en els primers sis mesos d’enguany ja se n’han exportat 19.
Les dades demostren que els ramaders estan convençuts de la criança de cavalls destinats a la venda de la seva carn. «Estem contents perquè hem aconseguit fidelització. L’any passat sacrificàvem un poltre una setmana sí i una setmana no, i el setembre ens vam quedar sense pollins», explica l’actual gerent de Ramaders d’Andorra, S.A., Gerard Martínez.
De prova pilota a segell de qualitat / L’any 2012, l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra va engegar una prova pilot de venda de cavall per al consum humà, però l’any passat ja van demanar que la carn de poltre obtingués el segell de qualitat que atorga el departament d’Agricultura, com ja disposen la carn de vedella, de bou i de cabrit. «Aquest és el segon any que Ramaders d’Andorra S. A. comercialitza equí sota segell de qualitat», puntualitza Martínez.
«Hi ha setmanes que se sacrifiquen dos o tres pollins, però, en general, costa vendre més d’un pollí a la setmana», aclareix el gerent de la societat. «Els bistecs tenen bona sortida, però les peces de rostir són més difícils de vendre perquè encara no hi ha molta cultura», afegeix.
L’èxit del consum de carn de poltre depèn de la sensibilització del consumidor, que encara no es decideix a consumir pollí com ja ho fa amb el vedell o el corder, «tot i que la carn és excel·lent: la carn de poltre és molt bona de gust i té moltes propietats, com ferro, magnesi i omega 3. Hem de difondre el missatge», conclou Martínez.