«Necessitem més gent jove», afirma el cap d’Àrea de Participació i Promoció de la Joventut i el Voluntariat del Govern, Joaquim Pujol, en relació amb el nombre de voluntaris que participen en les accions, actes, esdeveniments i entitats del Principat. Enguany, la borsa compta amb 235 efectius, pràcticament els mateixos que l’any passat (240), tot i que des del departament es plantegen arribar a més joves a través d’un programa de sensibilització que es desenvolupa als centres educatius. El primer lloc on s’està duent a terme és a l’escola andorrana de Batxillerat.
«Volem arribar a més gent i que puguin conèixer tot el tipus de voluntariat que es fa al país. Hi ha diferents àmbits, com l’esportiu o la cooperació internacional», apunta Pujol, que afegeix que la iniciativa també els permet fer de portaveus i donar visibilitat a algunes entitats petites o amb menys recursos. Així, el programa consisteix en un cicle de xerrades en les quals els tècnics de l’Administració imparteixen una introducció sobre el voluntariat: què és, que s’espera d’ell o en què consisteixen les tasques, unes sessions que es complementen amb la visita del president d’una entitat que exposa als estudiants els objectius de l’associació, la seva història i la seva experiència pròpia. A més, també es procura aconseguir la visita d’un voluntari qui, «si és una persona jove, ja és perfecte» per ajudar al jovent a acabar de decidir-se. En aquest sentit, el responsable de l’àrea ressalta que els joves estan «en recerca permanent d’inputs» i que molts casos han trobat persones que els asseguren que amb el projecte «troben el que volien».
De fet, els joves i el voluntariat van de la mà. Per això, l’àrea engega accions perquè el jovent s’impliqui en els projectes. «Moltes vegades els falta aquesta empenta i un cop ho proven, molts ja es queden», afirma el cap, també afegint que «estan molt agraïts que algú els expliqui què és perquè abans ho desconeixen». A més, Pujol assegura que la majoria de persones que desenvolupen tasques voluntàries són persones majors o jubilades i esperen així, «engrescar» més jovent.
Pel que fa a la borsa d’efectius, aquesta es troba en un procés d’actualització dels inscrits, ja que n’hi ha que ho estan fa molts anys i no ho recordaven, així com alguns que no han exercit mai per diferents casuístiques, però encara mantenen l’interès. Així mateix, «el fet d’actualitzar aquesta base de dades ens ha ajudat a tenir contacte amb el voluntari perquè vegi que realment ens interessem per ell i per conèixer la seva situació actual», apunten des de l’àrea.
A primera línia davant la Covid-19/ L’Assemblea General de les Nacions Unides va convidar als governs a celebrar el Dia Internacional dels Voluntaris cada 5 de desembre, a finals de l’any 1985. D’aquesta manera, els va incitar a adoptar mesures per conscienciar sobre la importància de la contribució dels voluntaris i alhora estimular a més persones a oferir els seus serveis. Enguany, aquesta disposició i solidaritat s’ha manifestat amb força arreu del món, a mesura que s’estenia la pandèmia entre comunitats, també a Andorra. «La gent ha decidit participar més socialment», recordava Pujol, que espera que «el fet d’aportar aquest granet de sorra, hagi despertat l’interès pel voluntariat a totes aquelles persones que durant els primers mesos més crítics de la pandèmia van voler participar».
I és que des de l’Executiu esperen que la participació massiva assolida durant aquesta crisi es mantingui, tot reconeixent que falta cultura participativa per part de la societat andorrana. Durant la Covid-19, destaca el cap del departament, «vam veure que la gent es va bolcar i volem agrair a tots els voluntaris que van donar un cop de mà massivament, així com a aquells que segueixen fent-ho». El que és evident, però, és que ha canviat la concepció del voluntariat al país en tant que s’ha adaptat a les necessitats del moment. En aquests darrers mesos, s’ha basat en la proporció d’atenció mèdica, fer la compra a persones de col·lectius vulnerables o a atendre i assistir a persones de risc que viuen soles. Accions de l’àmbit sanitari, comunitari i social que han deixat de banda aquelles esportives o culturals que se solien mobilitzar més voluntaris, com la cursa Esport per a tothom o el Cirque du Soleil.
Les persones que van actuar de manera altruista i dedicar els seus esforços per a construir una societat més inclusiva, van tenir perfils molt diversos, tot i que el més demandat van ser aquelles amb coneixements sanitaris. «Va ser sorprenent la quantitat de gen compromesat», concloïa Pujol, que insisteix en la necessitat d’afavorir la participació ciutadana, sobretot per part dels joves, perquè «s’impliquin més en tots els eixos de la vida».