Ahir es van fer públics els resultats de la implementació de recomenacions fetes per la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) a Andorra, Bòsnia i Herzegovina, Islàndia i Luxemburg. Pel que es refereix a la implementació de les mesures al Principat, el Consell d’Europa considera que les dues principals recomenacions que es van fer al país s’han desenvolupat de manera notable al territori al llarg d’aquest temps.
La primera es va implementar el febrer del 2017 i tractava de l’ampliació dels àmbits d’actuació del Raonador del Ciutadà, ja que «les autoritats d’Andorra han assegurat l’existència d’un òrgan d’igualtat amb capacitat per combatre el racisme i la intolerància a escala nacional en els sectors públics i privats».
Inicialment, la figura del Raonador va ser creada amb l’objectiu «de donar carta de naturalesa a una institució» que vetllés per «l’eficàcia de l’actuació administrativa» i que defensés «els drets i les llibertats que la Constitució garanteix a la ciutadania, de forma complementària al control jurisdiccional de l’activitat administrativa». Amb la reforma de la llei, l’octubre de 2017, se li van incloure noves funcions. El text li va atorgar, també, la missió de «vetllar pel compliment del Conveni relatiu als drets de les persones amb diversitat funcional, informar i assistir les víctimes de racisme o discriminació, i alhora ampliar les competències del Raonador a l’àmbit privat, en matèria de menors, de persones amb diversitat funcional i en la lluita contra la discriminació».
La segona mesura que va contemplar el Consell Europeu per fer foment de la igualtat a Andorra, consistia en introduïr a la llei el principi de compartir la càrrega de proves que es presenten als jutjats civils o administratius, on la discriminació fa referència a temes relacionats amb la raça, el color de la pell, l’origen ètnic, la nacionalitat, la religió, el llenguatge, la identitat de gènere i la orientació sexual. El Consell d’Europa va remarcar que l’objectiu es va assolir de manera satisfactòria quan es va implementar la Llei d’igualtat de tracte i no discriminació que va aprovar el Consell General d’Andorra el febrer del 2019 i que segons s’indica a la mateixa, és una llei fonamentada per 45 articles que ofereix «garanties, de caràcter general i integral, que abasta tot tipus de discriminació i que es projecta en tots els àmbits de la vida social».
Bòsnia i Herzegovina
Segons indica el comunicat del Consell d’Europa, el país dels Balcans, a diferència d’Andorra, malgrat els esforços, només va implementar de manera parcial la recomenació de reforçar la capacitat institucional de la figura de Defensor del Poble per fomentar la igualtat i la no-discriminació de persones per diversos factors.
La segona mesura plantejava la necessitat urgent d’acabar amb els tipus de segregació que hi pot haver a tot tipus d’escoles per procurar un creixement en un ambient sa en aquest sentit, i per esborrar tots els símbols que representen biaixos ètnics o religiosos. En aquest sentit, la Comissió va informar que no ha rebut cap senyal que el país hagi fet algun pas per tractar el que se’ls va plantejar: «és decepcionant veure que les autoritats de tots els nivells han fallat en el progrés d’una àrea de tal importància per construïr una societat inclusiva». En aquest sentit, doncs, la Comissió va considerar que la recomenació no es va implementar.
Islàndia
Pel que fa a Islàndia, el país va implementar la recomenació de promulgar una legislació antidiscriminació completa. Tot i així, la Comissió destaca que s’ha dut a terme un projecte de llei basat en la igualtat de tractament al mercat laboral per a persones sense tenir en compte el seu origen ètnic o la seva raça, però destaca que no s’han tingut en compte les diferències per nacionalitat, entre d’altres coses. En aquest sentit, la organització considera que la discriminació persisteix.
La segona recomanació per Islàndia era el fet d’aportar mesures i serveis d’integració pels refugiats. En aquest sentit, la Comissió destaca que el 2019, el Govern del país va aprovar una estratègia per coordinar la recepció i la integració de tots els refugiats. En aquest sentit, l’ECRI va considerar que la recomenació s’ha implementat completament i destaquen positivament el fet de que s’ofereixi casa, feina i classes d’islandès a totes les persones que arriben al país amb la condició de refugiats.
Luxemburg
En aquest cas, la Comissió va destacar que s’han implementat, completament, les dues recomenacions que se’ls van fer el 2017. La primera demanava a les autoritats del país que adoptéssin un pla nacional d’integració. La segona, que s’implementés una llei sobre canvis de nom i reconeixement de gènere destinada a les persones transgènere.
ECRI
És una organització que es basa en el funcionament a partir dels drets humans. Està especialitzada en temes relacionats amb la lluita contra el racisme, la discriminació per temes identitaris o d’orientació sexual, la xenofòbia, l’antisemitisme i la intol·lerància).