El professor xinès He Jiankui celebrava el passat 26 de novembre el naixement de dues bessones després de la modificació genòmica dels embrions. Segons va considerar el Comitè Nacional de Bioètica d’Andorra en un comunicat publicat a la pàgina web del Ministeri de Salut, Jiankui «soscava de forma inadmissible la dignitat de la persona humana i els drets humans». Per això, «demana a les autoritats xineses» que prenguin les mesures necessàries «per evitar que es converteixin en objectes experimentals inadmissibles» fent una prolongació del que «vergonyosament ha condicionat el seu naixement».
Malgrat que el Comitè no dona el 100% de credibilitat a la fita, sí que assegura que «de ser cert, la manca de requisits científics, de validació ètica i de consentiment lliure i informat dels pares […] requereixen una condemna unànime, no només de la comunitat científica, sinó una condemna universal de les autoritats ètiques i legals de tots els continents».
Pels científics andorrans, l’ús de les tecnologies de modificació del genoma dels gàmets «planteja la necessitat d’una governança global» sobre aquestes qüestions que, més enllà de l’ètica, també afectes temes socials i de seguretat.
Objectes experimentals
A més, el Comitè Nacional de Bioètica també va mostrar la seva inquietud per la «cosificació» de les dues bessones i la seva «singularització present i futura». Com a curiositat, cal assenyalar que aquest naixement va crear tanta polèmica que han sorgit infinitat de rumors sobre del parador del professor. Els més sonats afirmen que és sota arrest domiciliari a la Xina i que el seu govern l’està protegint de «certs grups religiosos» que l’han amenaçat de mort, segons va informar una pàgina web científica.