Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El CFPA presentarà una querella contra les escoltes a 36 policies

El sindicat, que representa la meitat dels agents del cos, recorrerà l’arxivament de la causa

El Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA) presentarà una querella pel cas de les escoltes als policies i, a més, recorrerà la decisió de la batlle d’arxivar el cas. El CFPA representa la meitat dels agents del Cos de la Policia, exactament 117, i ahir va acordar tirar endavant la querella, és a dir, denunciar el delicte de gravació de les converses telefòniques de 36 policies. L’altre sindicat de la policia, el SIPA, ni s’ha reunit ni ha parlat sobre el tema, i encara tardarà dies en fer-ho.
 
El president del CFPA, Salvador Prieto, va avançar ahir que el representant legal del sindicat redactarà la querella durant el cap de setmana i no va saber precisar contra qui anirà dirigida, tot i que el més probable és que sigui contra l’exdirector de la Policia, Joan Ramon Peralba, que presumptament va ordenar les gravacions de les converses dels agents. 
 
Prieto va explicar que el CFPA «ha d’actuar com a comitè, com a sindicat, a demanda dels nostres afiliats. Hi ha afiliats que estan convençuts que la seva intimitat dins del treball ha estat vulnerada i  demanen al sindicat que actuï, perquè fins ara no ens havíem personat directament en la causa». El president del sindicat va recordar que el CFPA sí havia actuat en «una acció civil, però no com una possible acció penal o, directament, amb una querella». «Els mateixos afiliats que, en el seu moment, ens van demanar presentar-nos a la causa com a acció civil, ara ens han demanat donar un pas més i presentar una querella i/o recurs a l’arxivament», va precisar.
 
Per la seva banda, l’exdirector de la Policia, que va ser destituït quan va esclatar l’escàndol, va valorar ahir la decisió de la batlle d’ordenar el sobreseïment –provisional– del cas perquè demostra que «jo no tenia res a veure amb aquest assumpte, i després de totes les gestions que s’han efectuat en aquest temps queda manifest que no hi havia res contra mi».
 
L’exdirector de la Policia va rebre una citació de la Batllia per declarar sobre les escoltes fa un parell d’anys, però va ser l’any 2009 quan el govern del PS va portar el presumpte cas d’escoltes telefòniques il·legals a la Batllia, quan Víctor Naudi era el ministre de l’Interior. Els fets van passar els últims mesos del mandat d’Albert Pintat, entre el gener del 2008 i el maig del 2010.
 
Naudi va expressar ahir la seva sorpresa davant del sobreseïment, encara que provisional, del cas: «Lamento que s’arxivi perquè per a nosaltres els fets eren greus, hi havia sospites fonamentades d’una utilització indeguda de la informació i unes gravacions, i ens hagués agradat anar al fons de la qüestió perquè se sabés la veritat. Estarem a l’espera de si es pot continuar la investigació o realment manquen proves». 
 
La batlle Mingorance va decidir, el 28 de gener passat, arxivar el cas «fins que l’aparició de noves dades o elements facin necessària la prosecució de la investigació» ja que considera que no queda demostrat que les gravacions es van ordenar.

No queda demostrat si les gravacions van ser per un error/ La batlle Canòlic Mingorance argumenta en l’aute que «de la instrucció practicada se’n desprèn que no es pot determinar quina persona va ordenar la gravació en continu de les línies de l’edifici administratiu del Servei de Policia» i també que no es pot determinar «si aquesta continuïtat de les gravacions fou voluntària o bé imprudent degut a un desajust tècnic en la instal·lació del sistema». Per tot això, i segons l’article 42 del Codi de Procediment Penal, «s’escau decretar el sobreseïment provisional de les actuacions (…), i fins que l’aparició de noves dades o elements facin necessària la prosecució de la investigació».

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu