Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

El 23% dels andorrans veu la seva economia «millor» que la mitjana

Els residents tenen una visió més negativa de la seva situació financera

Com creuen que estan els ciutadans amb la seva situació econòmica en relació a la mitjana del país? Segons publica el Centre de Recerca Sociològica (CRES) en la darrera enquesta política realitzada –on en total s’ha preguntat a 808 andorrans i 407 residents– el 53% dels ciutadans amb nacionalitat del Principat considera que la seva situació econòmica és «més o menys igual que la mitjana del país, mentre que un 23% diu que és «millor», un 17% pensa que és pitjor i un 3% que és «molt pitjor». I només el 0,9% dels andorrans considera que la seva situació econòmica és «molt millor que la mitjana» establerta al Principat.
 
A més, tot i que la majoria dels enquestats d’aquest grup diu que la seva situació econòmica és més o menys igual que la del país, «els que menys diuen que és millor són els joves de 18 a 24 anys [14%]», segons detalla l’enquesta. 
 
L’estudi també matisa que en augmentar el nivell d’estudis «augmenta el percentatge dels ciutadans que creuen que la seva situació econòmica és millor a la mitjana del país», doncs així ho considera el 10% dels que tenen menys formació i el 38% dels que tenen estudis universitaris. 
 
A més, l’enquesta destaca que segons l’ocupació, els que diuen amb més «freqüència que la seva situació econòmica és millor són els directius, propietaris i comandaments intermedis (37%), els professionals i tècnics (30%) i el personal administratiu (29%)», mentre que els que més diuen que la seva situació econòmica és pitjor són els treballadors de la indústria i la construcció (26%) i els treballadors no qualificats (23%). 
 
Els residents / Pel que fa al resultat de l’enquesta extreta dels residents, es remarca que la majoria dels no andorrans (54%) considera que la seva situació econòmica és més o menys igual que la mitjana del país, un 21% creu que és pitjor que la mitjana, prop del 17% pensa que és millor i un 4% que és molt pitjor. I cap dels enquestats no andorrans creu que la seva situació és «molt millor que la mitjana del país».
 
Tantmateix, els homes diuen en un percentatge més alt que les dones que la seva situació econòmica és millor, doncs el 21% dels homes creu que és així en front del 13% de  les dones que ha marcat aquesta opció. Tot i això, les dones diuen amb més freqüència que els homes que la seva situació és pitjor (un 24% i un 18%, respectivament). 
 
D’altra banda, en augmentar l’edat, hi ha més «proporció d’enquestats que diuen que la seva situació econòmica és pitjor o molt pitjor que la mitjana del país», segons detalla l’enquesta.
 
En canvi, entre les persones amb més estudis augmenta el percentatge de les que consideren que la seva situació econòmica és millor (ho creu així el 8% dels que tenen menys formació i el 35% dels que tenen estudis universitaris). Seguint amb els estudis, disminueix la proporció de persones que diuen que la seva situació és pitjor, ja que el 35% dels enquestats no andorrans que tenen estudis primaris incomplerts o sense estudis així ho han especificat, en front del 12 % dels que tenen estudis universitaris. Aquests darrers grups també diuen que la seva situació és molt pitjor en un 7% i 2%, respectivament.
 
Perfil d’enquestats / Del total d’enquestats (andorrans i residents) 617 han estat homes i 598 dones. Pel que fa al nivell d’estudis, dels andorrans, 33 tenen estudis primaris no acabats o no tenen estudis, 180 tenen l’ensenyament primari o secundari bàsic, 343 el secundari superior acabat i 252 disposen d’una titulació universitària o postuniversitària finalitzada. I un «no contesta». 
 
En relació als no andorrans, 68 dels enquestats tenen estudis primaris no acabats o no tenen estudis, 132 tenen l’ensenyament primari o secundari bàsic acabat, 123 el secundari superior acabat i 82 disposen d’estudis universitaris o postuniversitaris acabats. D’altra banda, dos dels enquestats han preferit no contestar quin és el nivell d’estudi que tenen.
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu