Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Detectats quatre tumors de càncer de còlon i recte

El programa de detecció precoç va fer les proves a 1.695 persones

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte ha detectat quatre càncers fins a l’agost. Així es desprèn de les dades facilitades per la cap de l’àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut del ministeri, Rosa Vidal, i la responsable del programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, Mònica Malet, que matisaven que els tumors identificats corresponen a residents de Canillo, Ordino i Encamp, les parròquies on fins al moment s’ha desplegat l’acció.

D’aquesta manera indicaven que des que es va posar en marxa el programa, el passat desembre, s’han enviat un total de 8.012 cartes a ciutadans d’entre 50 i 74 anys, dels quals un 21,15% (1.695) han anat al Centre d’Atenció Primària a buscar el material per recollir la mostra de femta i participar en el programa. D’aquestes, la majoria 1.479, han obtingut un resultat negatiu en el test de detecció de sang oculta en la femta i 97 positiu. Aquests darrers fins al moment, se’ls han practicat 62 colonoscòpies, d’on s’han detectat quatre càncers de còlon i recte.

En aquest primer estadi del programa s’ha decidit començar oferint la possibilitat al 33% de la població amb la voluntat de no col·lapsar el sistema sanitari. Per aquest motiu, i tenint en compte que el pla de detecció té una durada de dos anys, s’ampliarà la campanya a la resta de parròquies seguint l’ordre protocol·lari.

Pel que fa a la baixa ràtio de participació registrada fins al moment, poc més d’un 20%, consideren que, malgrat que la voluntat és que s’incrementi amb la participació de la població de la resta de les parròquies, «no estem descontentes» i asseguraven que la xifra s’adequa a l’esperat en l’inici d’un nou cribratge. «Ens agradaria tenir un 70% de participació, però de moment hem augmentat des de Canillo i Encamp, i sí que és un número que ens agradaria que fos més alt, però tampoc no estem descontents», comentaven tot posant en relleu que a l’inici del programa per detectar el càncer de mama durant la primera ronda no es va arribar al 20% de participació.

En referència als resultats obtinguts, van comentar que Andorra es troba dins dels estàndards internacionals en relació amb la detecció de càncer de còlon i recte. En aquest sentit, recorden que una de les finalitats del pla de cribratge és, a banda de prevenir la mortalitat per aquest tumor, disposar de dades fermes d’afectació al país.

D’aquesta manera, van assenyalar que la població diana es determina a través de l’evidència científica, indicant que l’edat establerta en el programa és «aquell grup que té un risc mitjà de patir el càncer» i que, si es detecta a temps, «s’ha demostrat que el cribratge és útil per prevenir una afectació més greu», ja que es tracta d’un tumor amb un creixement lent, segons informa l’ANA. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu