Dues noves defuncions eleven les víctimes al país a 119 i hi ha 10 pacients ingressats a l’UCI
A partir d’aquesta mitjanit Catalunya torna al confinament comarcal. Després de l’aturada de Setmana Santa i l’augment de la nova variant britànica, amb la consegüent creixent pressió hospitalària, el Procicat, l’òrgan gestor de la crisi sanitària a Catalunya, s’ha vist obligat a fer marxa enrere i decretar de nou la prohibició de sortir de la comarca sense motius justificats. «Això no afecta la capacitat dels catalans de visitar Andorra ni la dels andorrans de visitar Catalunya. L’únic que han de fer els viatgers és respectar les normes vigents en cada territori», va afirmar el ministre Portaveu, Eric Jover, deixant en evidència que la interpretació del govern espanyol preval a la de la Generalitat. Hores més tard, però, el conseller d’Interior català, Miquel Sàmper, va manifestar que a partir d’aquesta data només hi haurà mobilitat entre Andorra i l’Alt Urgell. Sàmper va posar en relleu que des de la Generalitat s’entèn que la resolució del govern espanyol a través de la qual es permetia la lliure circulació entre Andorra i Espanya «acaba el dia 9» i que, per tant, s’ha de tornar a la situació de confinament comarcal que entra en vigor a Catalunya. D’aquesta manera, va assegurar, la mobilitat ha de quedar restringida entre Andorra i l’Alt Urgell.
Amb tot, Sàmper va admetre que hi poden haver interpretacions i «dubtes» al voltant de la qüestió i per aquest motiu va afegir que en les properes «hores o dies» hauria d’haver una reunió entre el Govern d’Andorra, la Generalitat i l’executiu espanyol per aclarir quina ha de ser la situació a partir d’aquesta data.
En qualsevol cas, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va declrar que «estem preparats per rebre turistes amb absoluta seguretat», perquè no s’ha demostrat que hi hagi una correlació directa entre l’entrada de visitants i l’augment de contagis al país. A més, i contràriament a la situació de Catalunya, el Consell de Ministres va considerar que no és necessari ampliar les restriccions actuals en les activitats econòmiques obertes, ja que segons el titular de Salut la majoria dels nous casos positius es produeixen en àmbits socials privats i no pas en bars o restaurants.
AstraZeneca i trombosis
L’altra notícia de la jornada va venir marcada pel reconeixement de l’Agència Europea del Medicament (EMA) d’una «possible relació» entre la vacuna d’AstraZeneca i coàguls sanguinis amb nivells baixos de plaquetes, però es va decidir establir que aquests casos adversos han de figurar en la llista d’efectes secundaris «molt poc freqüents». «Sí que pot haver-hi una causa-efecte entre rebre la vacuna i un fenomen de trombosi. Ara bé, el benefici de la vacunació supera àmpliament el risc de suspendre la campanya», com han decidit fer diferents països d’Europa, va assenyalar Benazet. I va afegir: «També s’ha comprovat que no hi ha diferències en les franges d’edat ni en el sexe dels afectats». Tot plegat, van considerar des de l’Executiu, «recolza la nostra política de vacunació», que en els pròxims 15 dies preveu l’administració de les primeres 15.000 dosis provinents del projecte Covax. «Totes les vacunes tenen efectes secundaris […] però estem en una cursa entre la intensitat de la pandèmia amb les noves soques i la velocitat de vacunació […] Encoratjo tothom a vacunar-se», va insistir el ministre.
Malgrat que encara no s’ha detectat cap cas de trombosi al país, el titular de Salut va recomanar que si algú sent un mal de cap intens poques hores després de rebre el vaccí, consulti al seu metge referent i romangui tranquil, ja que aquest afecte advers té tractament i no acostuma a presentar complicacions mèdiques.
Quant a les cues que es van poder veure ahir al voltant de la plaça de braus, on s’administren els fàrmacs, Benazet va informar que van ser a causa de l’acumulació de qüestionaris previs a rebre la dosi (i que es pot descarregar al web govern.ad/vacunacio) i va recomanar dur-lo omplert de casa.
Dades sanitàries
Pel que fa a l’actualització sanitària, durant el dia d’ahir es van haver de lamentar les defuncions de dues persones de 100 i 74 anys que estaven ingressades a l’hospital i que no havien rebut la vacuna. Així, actualment el país compta amb 119 òbits per Covid i 12.363 casos totals des de l’inici de la pandèmia, 628 actualment actius, 35 més que dimarts. La pressió sobre el sistema sanitari continua elevada amb 37 hospitalitzats, 27 a planta i 10 a l’UCI, tots ells sota ventilació mecànica. Cal destacar que dels pacients ingressats, cap ha rebut encara la vacuna o ho ha fet en un període inferior a les tres setmanes per assolir la immunització de la primera dosi.
Finalment, Benazet va informar que la franja d’edat que menys respecta les restriccions de les interaccions socials és la de 30 a 50 anys i no el grup d’adolescents i joves, «a qui moltes vegades s’ha assenyalat amb el dit». «No són aquests els que es porten pitjor», va renyar el ministre.