L’amfiteatre Cogeco, a Trois-Rivières (Quebec, Canadà) és un model d’inspiració per al ministre de Turisme, Francesc Camp, que valora la possibilitat que Andorra disposa «d’un recinte fix per acollir d’altres grans esdeveniments culturals». «Des de Turisme apostem per la cultura per atreure visitants, i si volem oferir més esdeveniments haurem de ser més agosarats», va comentar ahir el ministre a l’hora de fer balanç del tercer estiu de representacions del Cirque du Soleil.
Amb tot, Camp va ser realista i va recordar que és un projecte «a llarg termini, sense pressa però sense pausa; però el pressupost és el que és i tenim un mandat de quatre anys». A proposta del Cirque du Soleil, Camp va visitar in situ Cogeco –com en va informar EL PERIÒDIC divendres passat– «per agafar referències, conèixer-ne l’estratègia de comercialització, etcètera». Cogeco és una infraestructura que acull públic dempeus i assegut, un plantejament que encaixa a la perfecció amb la proposta d’Scalada. «Hem de fer un pas endavant, però encara no sabem si ho faríem al parc Central o en un altre lloc més apartat del centre urbà, tot i quer al centre beneficia els comerços i restaurants de la zona», va reflexionar el titular de Turisme.
«En aquests tres anys hem vist que 5.000 persones és una capacitat idònia», va subratllar el ministre. «De moment, és una idea purament exploratòria, perquè no sabem quants diners costarà, ni quina estratègia de visitants hem de seguir, però tenim una experiència de tres anys que ha anat molt bé. Ha estat un aprenentatge», va confessar Camp.
96.700 visitants / Els tres anys d’aprenentatge són els tres estius en què s’ha ofert l’espectacle Scalada, del Cirque du Soleil. Dissabte a la nit es va representar l’última funció d’Storia, la número 21. En total, hi han assistit 96.705 persones, segons les dades difoses ahir per Andorra Turisme. L’ocupació mitjana ha estat d’un 93,5%, amb ple absolut en gairebé tots les sessions de divendres i dissabte.
El recinte habilitat per a l’escenari i el públic d’Scalada té capacitat per a 5.000 persones, enguany la meitat assegudes i l’altra meitat de peu. «Aconseguir el 100% és molt difícil, i quan plou abans de l’espectacle hi ha gent que decideix no venir. En 21 funcions només ha plogut un dia, 30 minuts durant una representació! Aspiràvem almenys al 80% d’ocupació perquè tot i haver augmentat el nombre d’espectacles (s’ha passat dels 17 del 2014 als 21 del 2015) sabem que és molt complicat assolir el 90%. Però hem fet el 93%!».
Més del 64% de les entrades assegudes s’han venut a través d’allotjaments turístics, agències de viatges i touroperadors, i la resta han estat adquirides directament pel públic a través d’Internet. Les entrades per a les funcions de divendres i dissabte estaven esgotades de feia setmanes mentre que les d’entre setmana s’han acabat de vendre a última hora. Quant a les entrades gratuïtes, les de peu, el 69% del públic ha estat de nacionalitat espanyola; un 20%, andorrana; un 8%, francesa, i en menor percentatge s’han situat els visitants belgues, portuguesos, britànics, holandesos i russos. Camp va puntualitzar que 150 empreses han venut entrades d’Storia, mentre que l’any passat ho van fer 81.
Els contractes amb el Cirque du Soleil s’han anat negociant any rere any. Ja ha començat la nova ronda de converses i s’està valorant la possibilitat de tancar un tracte per a tres anys més, «sempre que ens suposi un estalvi fer-ho de cop i no any per any», va matisar Camp. «El circ voldria venir cada any, però el nostre mandat polític és de quatre anys i hem de ser prudents». Ara també cal plantejar quina serà la temàtica de la nova trilogia, si s’acorda tres anys més de xou del Cirque du Soleil.
Quant al retorn econòmic, Andorra Turisme ho anunciarà a mitjans de setembre, després de fer-ne els càlculs. Camp, però, va recordar que l’any passat hi va haver 81.000 espectadors i el retorn per al país va ser d’uns 14 milions d’euros. Enguany, amb molts més espectadors, els beneficis indirectes poden arribar als 15 milions d’euros.
D’altra banda, el ministre va voler agrair al veïnat de la zona del parc Central «la paciència» perquè admet que l’espectacle té «un impacte de so i llum». Amb tot, Camp va remarcar que hi ha hagut «una queixa puntual», referint-se a un veí de la zona que va enlluernar l’equip del circ mentre realitzava els assajos previs a l’estrena.