Desperta Laurèdia va desgranar ahir el model que proposa per a Naturlandia, un dels eixos principals del seu programa en considerar que és un dels grans problemes que actualment té la parròquia. «Defensem que aquest entorn idíl·lic que tenim a la Rabassa es retorni a la gent de Sant Julià i que s’aposti per un parc orientat més aviat a l’esport, la natura i el turisme de lleure esportiu», va destacar el candidat a cònsol major, Cerni Cairat, en declaracions als mitjans de comunicació des de la cota 2.000 de Naturlandia.
De tota manera, abans de definir les propostes concretes, la formació reclama una anàlisi exhaustiva dels comptes del parc d’aventures, activitat per activitat, tal com va indicar Cairat, «per tal d’entendre què és el que funciona i què no» i valorar si cal permetre l’entrada d’inversors privats en la seva gestió. D’entrada, però, tenen clar que no volen que la diversificació de les fonts d’ingressos a Naturlandia passi perquè el comú hagi de fer grans inversions, com en el cas de la proposta provinent de l’actual cònsol major, Josep Miquel Vila, per construir una tirolina, que ascendia gairebé als tres milions d’euros. De fet, el candidat de Desperta Laurèdia va recordar que el grup va néixer principalment per manifestar la seva oposició a aquesta instal·lació.
«Hem vist que moltes activitats turístiques sustenten bona part dels seus ingressos en la gastronomia, de manera que pensem que és important donar un impuls a la Rabassa en aquest sentit i treballar perquè tingui un bon servei de restauració, centrat en la cuina casolana i de muntanya», va manifestar Cairat. Quant al parc d’animals, la plataforma laurediana proposa un canvi de model que li doni sentit. «Un valor afegit seria convertir-lo en un conservatori d’espècies naturals autòctones del Pirineu, ja que els parcs amb finalitat d’exhibició turística ja han quedat obsolets», va avançar el número 1 de la llista.
Aposta de país
D’altra banda, volen seguir potenciant el model esportiu de la Rabassa, tant acollint esdeveniments de renom com poden ser les curses de ciclisme com desenvolupant el turisme esportiu. «El comú actual ja ha començat a apostar-hi, de la mateixa manera que la Federació Andorrana d’Esquí i el Comitè Olímpic Andorrà, però volem que continuï creixent i també sumar-hi l’aportació d’altres administracions com la governamental», va precisar Cairat tot subratllant que «ha de ser una aposta de país».
En l’àmbit natural, des de Desperta Laurèdia reclamen que el Prat de Conangle deixi d’estar perimetrat perquè «es tracta d’un bé comú de tots els veïns i veïnes de Sant Julià i volem que sigui un espai obert perquè puguin fer-ne un ús lliure i gratuït». A més, volen potenciar l’accés de la parròquia a la Vall del Madriu Perafita Claror. Cairat va exposar que la idea és fer molta més promoció i defensa d’aquest entorn i, per tant, poder aprofitar la possibilitat d’aparcament que dona el pàrquing de Naturlandia així com establir mesures de control per garantir que els vehicles motoritzats no hi accedeixen com va succeir l’estiu passat.