Donades les característiques de l’òmicron, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, estima que amb aquesta variant «s’infectarà gairebé tota la població». Els principals trets que segons Benazet la fan «imbatible» de cara a altres noves mutacions són que és molt infectiva i que té un període d’incubació inferior. Així mateix, el ministre va remarcar que «la seva casuística és menys greu» perquè «no té afinitat pel pulmó». No obstant això, el titular de Salut va posar en relleu que aquesta situació «no vol dir que no haguem de fer res», i per aquest motiu «seguirem les mesures per tal que la pujada brutal de casos s’alenteixi tant com sigui possible». «Això no és com una grip, no ens podem relaxar. Li hem de tenir respecte», va sentenciar el ministre.
I és que Benazet preveu que els dies vinents «hi haurà molts casos», i aquests comportaran «estrès a l’atenció primària, al conjunt del sistema sanitari, i també a les empreses per les baixes dels treballadors». «Ens haurem d’acostumar a parlar de dades molt elevades», va afegir, entre les quals també hi haurà contagis de persones que ja han estat infectades, ja que segons el ministre «un 75% de les persones que han passat la malaltia poden reinfectar-se». Precisament ahir, el Govern va detectar 487 nous positius –d’un total de 25.289–, i els casos actius es van situar en els 3.637. D’aquests, 28 estaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 14 a planta i 14 a l’UCI, 10 dels quals sota ventilació mecànica. Les altes sumaven ahir 21.511 persones i les defuncions 141. Així mateix, entre les dades epidemiològiques també es va posar en relleu els 115 contagis detectats les darreres 24 hores en els tests fets als turistes. Finalment, pel que fa a la campanya de vacunació, ahir s’havien administrat 138.386 vaccins, dels quals 24.351 terceres dosis. Al voltant d’això, Benazet va detallar que ja s’estava citant a persones de 34 anys.
En qualsevol cas, i malgrat aquesta tendència al creixement actual, el ministre va augurar que d’aquí «tres o quatre setmanes» la incidència anirà a la baixa. En aquest sentit, el titular de Salut també va compartir que la intuïció dels epidemiòlegs en aquest moment és que l’òmicron «passi a ser una endèmia», i que de fet, «això és el que tots desitgem».
Aïllament o vigilància
En la presentació d’ahir també hi va participar la presidenta del Col·legi de Metges d’Andorra (COMA), Meritxell Cosan, que va exposar les noves pautes a seguir per la població en cas de ser contacte d’un positiu. «Hem intentat simplificar al màxim», va assegurar Cosan, que va demanar rigor a la ciutadania, especialement en el compliment dels tempos, ja que com a professional de la salut ha pogut detectar una certa histèria a l’hora d’acudir a l’hora de fer-se proves diagnòstiques. «Moltes persones entren en pànic i van a fer-se un test quan no toca i no porta a un diagnòstic fefaent», va incidir la presidenta del COMA, insistint que realitzar-se una prova massa d’hora o quan s’està incubant la malaltia i donar negatiu dona una «falsa sensació de seguretat per fer vida normal i això pot provocar la circulació del virus quan finalment la persona resulta positiva».
D’una banda, Salut farà una distinció entre els contactes que tinguin simptomatologia i els que no. Si tenen símptomes, la persona haurà d’aïllar-se i fer-se un test d’antígens, i en cas de resultar negatiu, haurà de passar per una TMA immediata per corroborar el diagnòstic. En aquest punt, si la persona està immunitzada haurà de fer una vigilància passiva durant 10 dies, i si no ho està, haurà d’aïllar-se set dies i estar-ne set més en vigilància passiva.
Si el contacte no té símptomes i està immunitzat, haurà de fer vigilància passiva i fer-se una TMA al cap de 72 hores. I si aquesta resulta negativa, haurà de fer una vigilància passiva de 10 dies des del darrer contacte amb la persona infectada. En canvi, si la persona no està immunitzada i malgrat que no tingui símptomes, haurà d’aïllar-se 72 hores i realitzar-se una TMA. En cas que resulti negativa, haurà de romandre aïllat i repetir la prova al sisè dia, i en cas que es confirmi la negativitat, haurà de mantenir una vigilància passiva de set dies.
En darrera instància, el Ministeri de Salut també ha optat per reforçar els protocols dels centres sociosanitaris, limitant a tres persones diferents les que poden fer visites i una intensificació de les proves a la tornada dels residents al centre. A més, s’ha creat una certificació per les persones que tenen una contra indicació mèdica a la vacuna, que només serà vàlida al Principat.