L’endemà que l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) reivindiqués per enèsima vegada una unitat de radioteràpia al país, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ho va descartar de manera definitiva. «Durant la legislatura anterior [quan es va prometre la construcció d’un centre al costat de l’hospital] les tècniques de radioteràpia van variar molt i avui ens trobem que ja no es necessita només un aparell, sinó que hi ha diferents opcions d’alta tecnologia que permeten reduir moltíssim els dies de tractament», va manifestar el ministre, tot concretant que «estem parlant de tres o quatre sessions menys» a les requerides fins ara. D’aquesta manera, el Govern aposta per enviar els pacients del Principat a les institucions que «concentrin els millors aparells i els millors professionals» i que es troben a Barcelona o Tolosa. En aquest sentit, Benazet va posar en relleu els esforços que s’han fet en els últims anys per millorar l’acompanyament reemborsant el desplaçament, l’allotjament i les dietes que necessitin tant la persona afectada com el seu acompanyant. A més, el servei de taxi individual és gratuït, gràcies a un acord assolit entre amb l’Executiu, el que va permetre el 2020 que 94 persones acudissin a 1.052 sessions de radioteràpia a l’estranger, mentre que enguany ja s’han proporcionat 965 desplaçaments a 79 persones. «A vegades, màxima qualitat no és sinònim de màxim confort i creiem que, en aquest cas, hi ha unes incomoditats necessàries perquè l’assistència sanitària sigui la millor possible», va afegir el ministre Portaveu, Eric Jover. En una línia similar, Benazet es va mostrar convençut que, amb una unitat de radioteràpia al país, «faríem una mala gestió de la tècnica i donaríem una qualitat inferior a l’actual».
Així mateix, el titular de Salut va anunciar que d’aquí a un parell de setmanes un equip de ràdio oncòlegs s’instal·larà a Andorra. Es tracta del guanyador d’un concurs impulsat pel ministeri i que actualment està en procés d’instal·lació, però Benazet ja va avançar que la voluntat és assolir un doble objectiu: d’una banda, que aquest equip participi en els comitès de tumors perquè els tractaments de radioteràpia siguin el més acurats possible i es prenguin les decisions més encertades al respecte i, d’una altra, acompanyar els malalts en una visita prèvia al desplaçament i, després, fent-ne el seguiment. Segons el ministre, aquesta nova fórmula, també podria evitar molts viatges innecessaris i va agregar que «[l’equip] ens acompanyarà en les decisions de futur i ens guiarà a l’hora d’assolir convenis per dotar la població de les tècniques més avançades».
L’anunci del Govern va coincidir amb la celebració del Dia mundial contra el càncer de mama encara ben present. I és que, tal com ja va fer públic aquest dimarts Assandca, durant el 2020 es van detectar 28 càncers de mama gràcies al programa de detecció precoç. «Està demostrat que com més detecció hi ha, millors resultats s’obtenen», va assenyalar Benazet, tot exemplificant que entre el 2018 i el 2019 els casos detectats en van ser 23 i que abans de l’existència del programa n’eren una quinzena. «L’objectiu és buscar tècniques i trobar les decisions que donin els millors resultats per ajudar unes persones que estan passant per una situació fràgil, complexa i difícil de compaginar socialment i laboral», va cloure el ministre de Salut.