Joan Martínez Benazet s’ha fixat com a objectiu deixar enllestida la cartera de serveis abans que abandoni el càrrec com a ministre de Salut el proper 31 de març. De fet, aquesta és la qüestió on s’estan centrant els esforços durant les darreres setmanes de mandat, ja que segons ha exposat aquest dissabte “la meva il·lusió seria poder-la aprovar o deixar-la pendent d’aprovació” abans de finals de mes. El ministre ha recordat que , i més tenint en compte que els equips del ministeri encarregats d’aquesta qüestió han hagut de centrar-se darrerament en altres àmbits com la vacunació.
El titular de la cartera de Salut ha reiterat que els afectats de fibromiàlgia i fatiga crònica també seran reconeguts en la redacció de la nova cartera de serveis. “La fibromiàlgia és una malaltia reconeguda per l’OMS i, per tant, està reconeguda dins de la cartera de serveis”, ha dit. Una altra cosa és, però, “que els circuits per atendre la fibromiàlgia s’han de millorar”. En aquest sentit, ja hi ha un equip de treball que millorarà tant els circuits com les guies clíniques de tractament i d’atenció als pacients.
L’anunci s’ha produit en el marc de la visita que aquest dissabte han fet al Principat el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Argimon, i el gerent de la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i Aran, Felip Benavent. Benazet ha declarat que la trobada ha servit per reforçar les bones relacions existents entre els territoris i “l’anhel de les dues administracions -andorrana i catalana- és anar-les enfortint”. En aquest sentit, ha recordat que tant ciutadans del Principat com de Catalunya es beneficien dels serveis sanitaris d’ambdós territoris, i la voluntat és ampliar aquesta col·laboració també amb Occitània, ja que tot plegat “pot ser molt positiu per a la població d’aquestes regions”.
Després de la reunió al Govern, els mandataris han fet una viista a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, on el director assistencial del SAAS, Marcel Prats, els ha fet una visita per diversos espais i instal·lacions com ara la nova zona de cirurgia major ambulatòria, el laboratori, el servei d’Urgències i també la planta d’hospitalització, entre altres. Es tracta de la segona vegada que Martínez Benazet i Argimon es reuneixen de manera oficial. L’anterior va tenir lloc el passat mes de juliol a la Seu d’Urgell, aprofitant la visita del mandatari català al municipi.
Futur centre de Salut Mental a la Seu d’Urgell
Aprofitant el torn de declaracions, i en resposta a les preguntes dels periodistes, tant Benazet com Argimon han assenyalat que el futur centre de Salut Mental que el Bisbat vol projectar a la Seu d’Urgell encara es troba en una fase molt “embrionària”. El conseller català ha exposat que es tracta d’un projecte que comptarà amb un enfocament “conjunt” entre els diferents territoris, ja que una vegada que sigui una realitat “donarà resposta a la ciutadania andorrana i també a la de la comarca”. Per tant, ha dit, “tot el que sigui col·laboració és bo”.
Malgrat que és el Bisbat d’Urgell qui lidera el projecte, Argimon ha detallat que “l’únic que ha demanat és que hi hagi un servei de Salut Mental i que no es dediquin els espais a unes altres temàtiques”, però encara queda feina al davant per detallar si acollirà pacients d’un perfil infantil, juvenil o adult. També està en l’aire qui s’encarregarà de gestionar el centre: “De moment tenim els espais i la voluntat de construir de pressa. Després la gestió ja ho veurem, però estarà en les mans de les entitats que tenen més experiència en la gestió”, ha indicat.
Al seu torn, Benazet ha refermat que la voluntat de les dues administracions és que siguin dispositius que puguin donar servei a tota la regió pirenaica. Pel que fa a l’interès andorrà, ha manifestat que fa poc es va celebrar una reunió amb el Bisbat i “continuarem tenint les que convinguin per disposar d’una estructura que ens pugui beneficiar a tots”. Tampoc està clar encara quina serà la col·laboració que oferirà el Principat.
Cobertura sanitària per als refugiats ucraïnesos
Els ciutadans ucraïnesos que han arribat a Andorra fugint de la invasió russa i aquells que ja es trobaven al país però que no poden tornar als seus llocs d’origen a causa de la guerra disposaran d’una cobertura sanitària completa i gratuïta mentre resideixin al Principat. A més, segons ha explicat Martínez Benazet, gràcies al registre impulsat per Afers Exteriors els refugiats ucraïnesos també seran incorporats al pla de vacunació contra la Covid-19 i els infants tindran accés al calendari oficial de vaccinació igual que tots els nens i nenes d’Andorra.
La cobertura sanitària no serà l’únic benefici que gaudiran els refugiats, ja que tal com va anunciar aquesta setmana la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, gràcies al registre previ també se satisfaran qüestions com l’allotjament, la manutenció, l’accés a l’educació i les prestacions socials. En l’àmbit sanitari, també es proveirà de medicaments a aquestes persones en cas de necessitat,segons l’ANA.