El Ministeri de Salut espera que les primeres dosis de la vacuna contra la Covid-19 arribin al Principat durant la primera meitat del 2021. Així ho va assegurar el ministre, Joan Martínez Benazet, que també va apuntar que amb la primera remesa que arribi, es podrà vacunar entre un 15 i un 20% de la població. Així, amb les partides que puguin anar arribant els primers mesos de l’any, Benazet també creu que, passada la primavera, entre el 30 i el 40% dels habitants d’Andorra podrien estar immunitzats mitjançant la vacunació.
En qualsevol cas, el ministre va recalcar que s’havien de mantenir els criteris de prudència a l’hora de parlar de calendaris, ja que totes les vacunes dels laboratoris que més avancen, es troben encara en la tercera fase d’estudi. Si bé, Benazet sí que va mostrar-se esperançat que «durant el mes de gener, ja en tinguéssim alguna».
El ministre de Salut va fer referència a aquestes dades en l’actualització sanitària d’ahir a la tarda, on també va comparèixer la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, en la mateixa jornada que es va fer públic que la vacuna que està elaborant Oxford té una eficàcia del 70%. «Una sensibilitat superior al 60% és molt alta, per tant, penso que és una vacuna excel·lent», va dir al respecte Benazet.
48 casos nous
Pel que a l’actualització sanitària, el ministre va apuntar que des de la jornada anterior, s’havien detectat 48 nous positius en Covid-19, situant el total d’infectats en els 6.304. D’aquests, 5.446 corresponien a la segona onada de la malaltia. D’altra banda, en relació amb les dades acumulades els darrers dies, el ministre va apuntar que la mitjana de casos nous diaris era al voltant dels 56. Afortunadament, tampoc s’havien hagut de lamentar defuncions i la xifra de víctimes de la Covid seguia en les 76.
Així mateix, el nombre de persones actives en la malaltia era de 823, de les quals, 19 restaven ingressades a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: 10 a planta i nou a l’UCI, set dels quals amb ventilació mecànica requerida. A la planta Covid del Cedre, no hi havia cap pacient.
Fent un balanç dels ingressos, Benazet va destacar que, si bé la pressió sobre el sistema sanitari havia anat baixant de forma progressiva, aquest fet no s’havia donat a l’UCI, on hi havia xifres d’ingressos similars a les de fa tres o quatre setmanes. Aquest fet responia a la llarga estada que pot suposar per alguns pacients el seu ingrés en aquesta zona del centre a causa de les característiques de la malaltia, amb procediments de ventilació mecànica que poden allargar-se tot un mes.
Tanmateix, pel que fa al brot sorgit al centre penitenciari, ja hi havia afectades 17 persones: 10 agents, quatre interns i un cinquè amb règim d’internament diürn, un professional de manteniment i un administratiu. Paral·lelament, en relació amb el brot de l’àrea de pal·liatius de l’hospital, hi havia quatre pacients infectats, i també sis professionals i un estudiant afectats. «Els petits errors provoquen petits brots que es poden convertir en grans brots i que es descontroli», va destacar el ministre, que també va apuntar que el que s’ha de procurar és «complir les normes per mantenir el camí com fins ara».
Precisament, a durant l’actualització de les dades sanitàries, Benazet va apuntar que la taxa de reproducció se situava en el 0,9 i això suposava que «la malaltia està continguda, però la situació és fràgil», afegint que «tenint més de 40 casos al dia, un descuit ens pot donar una escalada com la de fa uns mesos».
Encara pel que fa a l’actualització, Benazet també va fer referència a l’activitat dels StopLab mòbils. D’una banda, va informar que el balanç de la seva estada al Pas de la Casa havia estat d’unes 400 proves realitzades. Així mateix, en el seu nou emplaçament a Sant Julià de Lòria, el ministre va apuntar que estava funcionant força bé, i que ja havien acumlat unes 200 TMA.
Per últim, en relació amb la població escolar, el ministre va informar que les aules amb vigilància activa eren ahir de 31, 11 amb aïllament total i 20 amb aïllament parcial. A més, també hi havia 21 aules en règim de vigilància passiva.
En busca de certa mobilitat pel pont del desembre
La setmana del pont de la Puríssima i la Constitució espanyola és clau en termes de facturació. Per això, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va assegurar que «intentarem veure quines possibilitats hi ha» perquè hi pugui haver una certa circulació i arribada de persones. Gallardo va reiterar que el Govern té contacte constant amb la Generalitat, si bé va insistir que fer excepcions només per Andorra és molt complicat, i que la situació no acompanya. De fet, a la població veïna de la Seu d’Urgell, aquest darrer cap de setmana s’han produït tres defuncions de residents de la Llar de Sant Josep pel coronavirus.