Durant el confinament animals salvatges van conquerir els carrers de les ciutats tot mostrant imatges insòlites des de fa anys arreu del món. Tot i això, Andorra és un país habituat a situacions com aquestes per la proximitat de la zona urbana i la natura.
En un escenari postcovid però, el Cos de Banders ha gairebé triplicat les actuacions pel rescat d’animals entre els mesos de maig i juny. En concret, es van efectuar 129 operacions a diferència de les 90 del mateix període respecte del 2019, és a dir, un 70% més d’alertes que requerien els seus serveis. La majoria, de serps i ocells.
El cap del cos, Ferran Teixidó, explica que un dels motius que han augmentat la presència d’aquests animals a la civilització ha estat el confinament, la poca presència humana i la tranquil·litat als carrers, que ha coincidit amb l’època de reproducció d’aquestes espècies, que han tornat a trobar les ciutats com un lloc on establir nius. Sobretot en parcs o, inclús, jardins.
És per això, que la majoria d’animals rescatats són cries, com el d’una serp a l’Avinguda Meritxell fa alguns dies. El total de rescats d’aquests rèptils durant aquests darrers dos mesos han estat 22, 10 més que l’any passat, i els d’ocells sumen 50, que contrasten amb els 27 de 2019. En aquest cas, també han estat la majoria pollets rescatats a la capital «perquè és allà on la gent es mou més», informava Teixidó.
Davant la possibilitat de trobar-nos aquests animals poc comuns en zones que no siguin de muntanya, els banders demanen que se’ls alerti, no tocar-los i deixar-los a la zona perquè ells se’n facin cura. «Cal molta conscienciació», deia el cap, qui també argumentava que «és important que [els pollets] es quedin a la zona perquè depenen dels pares i han de tirar endavant».
La previsió pels pròxims mesos és que el rescat d’ocells disminueixi i que els de les serps augmenti fins a unes 50, en relació les xifres de l’any passat.
A més, els banders ressalten haver fet 20 actuacions de rescat de cries de cabirol, en especial en carreteres, i lirons que entren dins de cases de parròquies altes. Tot i que durant l’estiu preveuen mantenir els rescats de ratpenats, els quals recorden que són una espècie protegida i que solen entrar dins els habitatges que tenen les finestres obertes.
Per evitar-ho però, no cal patir calor. Teixidó recorda que existeixen substàncies o aparells que serveixen per repel·lir els animals a través de l’olor o el so que emeten sense fer mal a cap espècie.