«No entenem com el SAAS s’ha permès el luxe de deixar els pacients sense accés a un servei tan important com la psicooncologia durant sis mesos». Així es va queixar de la gestió del suport psicològic als pacients de càncer el president de l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia. No tan sols el servei sanitari va ser objecte de crítiques per part de l’associació, sinó que Saravia també va incidir en l’acció del Govern, el qual «s’ha desentès amb relació al combat contra el càncer durant tota la legislatura». Malgrat això, va destacar que les accions que es van tirar endavant, com per exemple l’habilitació dels taxis per baixar i pujar a Barcelona, «són accions de cara a la galeria i, encara que faciliten les coses, continuem sense una infraestructura sanitària que permeti combatre la malaltia al país».
Seguint la mateixa línia, Assandca afirma que l’absència de la figura psicològica especialitzada en oncologia és molt «perjudicial» per encarar els tractaments. Saravia va destacar que molta gent es va quedar sense orientació i «si aquesta no es troba a la fase inicial de la detecció, la reconducció posterior es fa molt més difícil, tant pels pacients com pels seus familiars». Paral·lelament, el SAAS va derivar els pacients a «psicòlegs convencionals, els quals no estan enfocats exclusivament en l’oncologia i no poden aportar el grau d’atenció especialitzada que requereixen aquests casos». Després de l’anuncia de la incorporació d’una nova psicooncòloga, Saravia va assenyalar que «sempre han de venir professionals de fora, malgrat que al Principat existeix gent molt ben preparada».
D’aquesta manera, el president d’Assandca va dir que espera a trobar-se amb la nova psicooncòloga per estudiar les noves dinàmiques que vol adoptar i per «veure si arribem a nous acords que ens permetin organitzar més sessions grupals amb persones afectades de càncer». En aquest sentit, Saravia va assegurar que «si es realitzen trobades amb diferents persones que tenen la mateixa patologia, això els ajuda molt a descarregar-se emocionalment i afrontar millor els tractaments». En aquest punt, Saravia va indicar que les sessions grupals no són beneficioses únicament pels afectats per la malaltia, sinó també pels familiars i persones pròximes amb la finalitat de facilitar la gestió emocional d’aquesta situació.
D’altra banda, Assandca té previst reunir-se aquesta setmana amb el ministre de Salut, Albert Font, per segona vegada amb l’objectiu de «solucionar l’afer de les dades sanitàries dels afectats pel càncer al país de manera anual». Segons va emfasitzar Saravia, «és la nostra principal demanda enfocada al ministeri; no és possible que encara no disposem de xifres fidedignes sobre la quantitat de casos, els grups d’edat de l’afectació i la tipologia».
A banda, també va destacar alguns dels aspectes que es van tractar amb el predecessor de Font. Així, l’associació pretén revifar algunes de les promeses que «ens va fer Benazet sobre la detecció del retinoblastoma (càncer d’ull) en els infants». Tanmateix, Saravia va destacar el cas d’una nena que va perdre un ull fa uns anys remarcant que «després de tres anys al darrere de la promesa del ministeri, el titular de Salut ens va dir que encara continua al calaix». Tot i això, va manifestar que la pandèmia del coronavirus va fer que es paralitzessin totes les iniciatives de les altres malalties.
Finalment, Assandca va reiterar que resta a l’espera que Govern doni llum verda a la formació dels pediatres perquè puguin incidir en la detecció precoç del retinoblastoma en els infants. També va fer palès la «necessitat de continuar desenvolupant els sistemes de detecció del càncer de pròstata i els cribratges que necessita la població, ja que els científics asseguren que d’aquí a uns anys, més d’un terç de la població patirà alguna tipologia d’aquesta malaltia».