El tradicional Poblet de Nadal d’Andorra la Vella s’inaugurarà el 27 de novembre, tot i que encara no se sap quan es conclourà. Tal com va explicar la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol, ahir al migdia, s’espera poder allargar aquesta cinquena edició fins a la setmana de Reis, uns deu dies més tard del que és habitual, a l’expectativa que es relaxin les restriccions de mobilitat i que els turistes visitin el Principat. Ara per ara, el pla és organitzar una festivitat per als ciutadans del país i, sobretot, de la capital, ja que «s’ho mereixen», valorava Marsol.
L’objectiu d’enguany, però, serà defugir de les concentracions de gent. Per això, des del comú han organitzat una fira amb una superfície més àmplia. Tanmateix, hi haurà el mateix volum de parades que els anys anteriors (36 de productes nadalencs i 25 de productes gastronòmics), aquestes estaran distribuïdes entre la plaça del Poble i la que hi ha sobre de l’aparcament Vinyes. A més, es marcaran uns circuits per facilitar els accessos i les sortides, així com els agents de circulació vetllaran per la seguretat dels visitants, especialment, per evitar les aglomeracions. En aquest sentit, el conseller de Cultura i Promoció Turística, Miquel Canturri, va detallar que estarà prohibit consumir al mercat i que la gent haurà de degustar el producte comprat a casa. Tot i això, va matisar que «si tot funciona i estem millor, aquestes mesures poden canviar». S’obrirà les tardes de dijous i divendres, i tot el dia els dissabtes, diumenges i festius.
Pel que fa a les mostres de música, el responsable de cultura de la capital va especificar que seran a les 18.30 hores, a la qual cosa Marsol va afegir que s’han reduït de set a cinc i que seran «més àgils que altres anys». En concret, el dissabte 28 de novembre es gaudirà de l’espectacle Les Jouets, de la companyia Remue Ménage; el dilluns 7 de desembre tocarà Fiers à Cheval; el dissabte 12 de desembre, Totems a càrrec de la Compagnie des Quidams; el dissabte 19 de desembre, La vie en rose de la belle Zana Bang bang, i el dissabte 26 de desembre Big Dansers de Carromato.
Focs d’esperança
Malgrat que serà en un context atípic, la cònsol major va anunciar que l’administració ha decidit mantenir un dels clàssics que donen el tret de sortida de les festes: els focs artificials. «Ha de passar un missatge d’il·lusió, d’esperança i d’esclat de llum del final del túnel», deia de manera metafòrica Marsol, que aclaria que es realitzaran en tres espais diferenciats i de manera simultània, aquest divendres a les 20.00 hores. Els punts seran el Parc Central, l’Estació Nacional d’autobusos i la Borda Mateu de Santa Coloma, per tal que siguin visibles des de diversos punts de la parròquia i s’evitin les acumulacions de persones. Aquella mateixa jornada a les 18.00 hores es farà l’encesa de l’enllumenat nadalenc que inaugurarà l’obertura del mercat.
Oficines 2.0
En línia amb la situació sanitària, el comú facilitarà una oficina 2.0 perquè els més menuts facin arribar a través de la web els seus desitjos als menairons, els quals els enviaran una salutació virtual. Tanmateix, també s’habilitarà l’oficina de correus màgica, a la plaça Guillemó, pels infants que prefereixin lliurar les cartes a mà. Per altra banda, Andorra la Vella ha muntat dues atraccions com són l’arbre de Nadal màgic i el trenet megabross al Parc de Nadal, ubicat a l’antiga caserna de Bombers, així com la nòria de la plaça de la Rotonda, i el tió de Nadal de la plaça del Poble, que el podran fer cagar durant les tardes del 20 al 24 de desembre.
Per als que els agrada immortalitzar els moments, hi haurà els Màgic Selfies: vuit punts on poder fer-se una fotografia nadalenca arreu de la parròquia. En definitiva, Marsol va concretar que aquesta edició ha comptat amb un pressupost més reduït que altres anys, aproximadament entre uns 100.000 i 150.000 euros menys, ja que s’han invertit 300.000 euros. També va declarar que es valorarà desenvolupar campanyes promocionals als països veïns, en funció de l’evolució epidemiològica i les restriccions.
Aturades les obres dels Serradells per un nou peritatge
Un nou peritatge a la teulada dels Serradells, sol·licitat per una de les empreses que hi treballava en el moment de l’incendi, va fer aturar les obres una altra vegada. La cònsol de la capital, Conxita Marsol, va mostrar la seva preocupació, tot i que va reconèixer que «no ha passat res que no es pugui preveure quan les coses entren a la seu judicial». I és que, el fet que s’hagin d’agafar mostres a la teulada, fa que sigui «complicat» seguir amb la reconstrucció, la qual Marsol espera reiniciar a principis de l’any vinent perquè estigui enllestida el 2022, ja que es preveu una durada de 16 mesos.