Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Andorra, d’estable a positiva, per Fitch Ratings i Standard & Poor’s

Les dues agències reconeixen la forta recuperació econòmica davant la crisi per la covid

Les agències d’avaluació Standard & Poor’s i Fitch Ratings han revisat les perspectives sobre el Principat d’Andorra d’estable a positiva. Les dues agències van publicar, respectivament, una nota el divendres passat al vespre en la qual ambdues reconeixen la resiliència de les finances públiques andorranes i la forta recuperació econòmica davant la crisi de la pandèmia del coronavirus.

Des del Ministeri de Finances van destacar que aquestes dues avaluacions avalen la feina del Govern en diferents àmbits: la gestió de la covid tant des del punt de vista sanitari com des de les polítiques desenvolupades de suport econòmic a les empreses i ciutadans del país, la gestió pressupostària i la gestió del deute públic.

 Fitch Ratings va refermar la nota del Principat en BBB+ que va emetre en la seva darrera publicació del juliol del 2021. L’agència preveu una forta recuperació del creixement del Producte Interior Brut (PIB) andorrà, tot i la seva forta caiguda el 2020 a conseqüència de la pandèmia.

L’agència va posar en relleu «una forta recuperació en l’arribada de turistes», coincidint amb una «elevada» taxa de vacunació, «l’àmplia capacitat de la Unitat de Cures Intensives (UCI) i les proves generalitzades». Un seguit de factors que, va destacar Fitch Ratings, «han sigut eficaços per mitigar l’impacte econòmic de la pandèmia el 2021». De fet, els avaluadors van remarcar que la «forta afluència de turistes» ha continuat durant els mesos d’hivern malgrat l’augment de casos de la covid i, per aquest motiu, esperen que l’economia sigui «àmpliament resistent a la variant òmicron a menys que tornin les restriccions a la mobilitat a les fronteres».

Pel que fa al percentatge d’endeutament respecte del PIB, en el seu l’informe van destacar que la ràtio d’Andorra, tot i haver augmentat des de l’inici de la pandèmia quan era del 35,4% del PIB gràcies a un historial de superàvits fiscals, és actualment inferior al de la mitjana dels països als quals l’agència qualifica de «BBB». En aquest sentit, l’agència preveu que aquesta ràtio continuï disminuint gradualment, des del màxim assolit el 2021 amb un 50,4% del PIB, fins a un 41,2% el 2023.

Fitch Ratings va determinar que els avenços en l’estratègia de diversificació financera de l’Executiu ha aconseguit ampliar les fonts de finançament, ajudant a allargar el venciment mitjà del deute. En aquest sentit, va assenyalar a tall d’exemple la primera emissió internacional de bons sobirans l’abril del 2021 i l’emissió internacional de deute de 175 milions d’euros a l’octubre del mateix any. 

A més, l’agència d’avaluació també va posar en relleu la tasca portada a terme per Andorra des de la seva adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) l’octubre del 2020, obtenint les dades estadístiques mancants i publicant la balança de pagaments. Un fet que, van indicar, «va reforçar la nostra confiança en la solidesa de la posició exterior d’Andorra».

Finalment, Fitch Ratings va subratllar que el sector bancari andorrà disposa de marge suficient per suportar les conseqüències de la pandèmia.

Per la seva part, Standard & Poor’s (S&P) revisa la seva perspectiva d’Andorra d’estable a positiva i va refermar la seva qualificació de BBB/A-2, que va determinar en la seva nota del juliol del 2021. En la nota donada a conèixer també el divendres passat, l’avaluador espera una recuperació econòmica accelerada al Principat coincident amb un descens de l’endeutament públic respecte el PIB entre el 2021 i el 2022.

L’agència va ressaltar que la resiliència pressupostària d’Andorra mitiga els riscos relacionats amb l’evolució de la pandèmia de la covid. Alhora, en la seva nota, S&P destaca especialment l’entrada a l’FMI el mes d’octubre del 2020 com un fet que contribueix a la resiliència econòmica del país.

S&P va afirmar a la seva nota que el manteniment de les mesures de suport al teixit econòmic i el progrés en la campanya de vacunació de la covid també han impulsat el consum. Per sectors, va destacar el creixement de la construcció, dels serveis financers, dels serveis i del comerç. Quant al turisme, l’agència va apuntar a la recuperació durant la temporada d’estiu del 2021 amb un flux d’arribada de visitants més elevat durant el tercer trimestre de l’any, arribant a nivells similars als del 2019.
En aquest sentit, l’avaluador preveu que la recuperació econòmica Andorra continuarà al llarg del 2022 i, alhora, va destacar que la taxa d’atur està «molt per sota de la mitjana de la zona euro». 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu