El Ministeri de Salut, mitjançant l’Àrea de Seguretat Alimentària i Entorn (ASAiE), ha rebut una alerta alimentària a través del Sistema d’Alerta Ràpida per a Aliments i Pinsos de la Unió Europea (RASFF) en referència a la possible presència d’Escherichia coli, productor de toxina Shiga (STEC), en formatge de llet no pasteuritzada provinent de França. Així, els productes afectats són les peces de formatge Morbier AOP 45 JOURS de la marca Jean Perrin, amb codi GTIN 3324440316918 i 3324440317717 i data de caducitat entre el 08/01/2025 i el 14/03/2025.
Aquests formatges han estat comercialitzats entre el 21 de novembre de 2024 i el 16 de gener de 2025 i com a mesura de precaució, el Ministeri de Salut ha requerit als establiments que comercialitzen aquest producte la retirada immediata d’aquest. A més, el Ministeri recomana a totes les persones que hagin adquirit formatge Morbier de llet crua amb aquestes dates de caducitat que s’abstinguin de consumir-lo i el retornin al punt de venda. Convé fer saber que el conegut com a colibacil és productor de la toxina Shiga (STEC), que pot provocar diarrea (de vegades sanguinolenta), dolor abdominal i vòmits, acompanyats o no de febre, en la setmana següent al consum dels productes contaminats.
Per aquest motiu, Salut recomana a les persones que hagin consumit els productes esmentats anteriorment i que presentin aquests símptomes han de consultar el seu professional mèdic referent, el servei de permanències mèdiques o alternativament al servei d’urgències, informant d’aquest consum així com del lloc i de la data de compra. Si no apareixen símptomes en els 15 dies posteriors al consum dels productes en qüestió, no és necessari consultar així a un professional mèdic.