- La principal causa de la davallada de la contaminació s’atribueix a la situació econòmica, que ha provocat una disminució del trànsit
- El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, i el director del departament de Medi Ambient, Marc Rossell, han presentat l’estratègia 2012-2016. Foto:ANA / M. C.
El ministeri de Medi Ambient ha presentat aquest dimarts el balanç de la qualitat de l’aire del 2011, on s’analitzen les dades obtingudes durant tot l’any en diferents punts. D’aquest se’n pot extreure informació com ara que els nivells de contaminació són més elevats entre setmana que el cap de setmana, degut al transport escolar i de mercaderies; que es produeixen puntes de contaminació al principi i al final de la jornada laboral o que les parròquies amb eixos viaris importants obtenen registres desfavorables en aquests punts però milloren a més distància. En comparació amb altres països d’Europa, Rossell ha manifestat que Andorra es troba a nivells similars de La Rochelle o Rotterdam, dues de les ciutats menys contaminades.
La vigilància de l’aire interior, prioritat de l’estratègia 2012 – 2015
Camp i el director del Departament de Medi Ambient també han presentat l’estratègia del medi atmosfèric per als propers cinc anys, que es defineix a partir de tres objectius o programes: de vigilància, de protecció del medi atmosfèric i de comunicació. A més, la vigilància i la protecció s’aplica no només a l’aire exterior sinó també a l’aire interior i al soroll.
Així, pel que fa a la vigilància, a partir del 2013 i fins el 2015 es començarà a mesurar la qualitat de l’aire interior en zones sensibles com guarderies i escoles, un aspecte prioritari per als propers cinc anys ja que “passem el 85% del temps en espais considerats confinats”. També durant el 2013 es treballarà per disposar d’un inventari d’emissions de l’aire exterior i entre el 2012 i el 2016 es vigilaran els nivells de pol·lens de l’atmosfera. Per regular la contaminació acústica, entre el 2013 i el 2015 s’ha establert disposar de mapes acústics d’Andorra, ja que s’ha realitzat un cadastre sonor que estableix objectius de contaminació i ara es vol fer una fotografia dels nivells sonors per poder-los comparar amb els objectius i reduir la contaminació.
Les principals novetats en el programa de protecció se centren en establir valors guia de qualitat de l’aire interior (un cop fet l’estudi de les dades obtingudes entre el 2013 i el 2015), valorar els nivells d’exposició de la població a la contaminació de l’aire exterior i el soroll, i adoptar un pla per reduir els gasos d’efecte hivernacle, un aspecte també de rellevància tenint en compte les conseqüències del canvi climàtic en el turisme de muntanya.
El ministre s’ha mostrat especialment preocupat pels efectes del canvi climàtic i la necessitat d’adaptar les estratègies econòmiques i turístiques a les previsions que es puguin fer en aquest àmbit, tenint en compte la dependència de la neu del Principat. Com ha recordat Rossell, s’han impulsat normatives per fer habitatges més sostenibles, seguir apostant pel transport públic i les energies renovables i, ha afegit Camp, “ens comprometem a elaborar un pla de mitigació de gasos efecte hivernacle”, que ha d’estar enllestit com a màxim el 2014.
L’estratègia dels propers cinc anys també inclou un tercer programa de comunicació, per establir i difondre els índexs que permetin als ciutadans conèixer la situació de la qualitat de l’aire; intercanviar dades, fer accions de sensibilització de la població i millorar el protocol d’avís a la població de cara al 2013.