Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

44 parelles unides pel català

El projecte té una bossa de 49 voluntaris i sis aprenents que es troben sense company

El projecte de voluntariat per la llengua El català ens uneix, gestionat pel Servei de Política Lingüística, acull actualment a 44 parelles (voluntaris i aprenents) que es reuneixen una hora a la setmana durant unes deu sessions per realitzar converses en català i promocionar la llengua. 
 
Tot i que és un projecte consolidat, el servei ha llançat una nova campanya per promocionar l’onzena edició d’aquesta iniciativa i «fer que més ciutadans la coneguin, perquè arriba gent nova al país o també n’hi ha que tot i portar anys a Andorra no coneixen del tot el programa», segons matisen des del servei impulsor. 
 
Així mateix, tot i les parelles establertes, a dia d’avui el projecte compta amb 49 voluntaris inscrits a la base de dades que no disposen de parella, malgrat que també hi ha sis aprenents esperant a tenir un company de conversa. «Aquests darrers inscrits que necessiten una parella voluntària per dura a terme el curs i que encara no l’han trobat, estan en aquesta situació sobretot per motius d’horaris o zones de residència, requisits que tenim molt en compte», matisen des del servei.
Aquesta reserva de voluntaris, «és un fet positiu», segons es destaca des de l’organització, «ja que si ve una onada d’aprenents, tindrem un fons per poder formar les parelles». 

Augmenten els inscrits / Durant les temporades anteriors a la d’aquest any, «havia disminuït una mica el nombre d’inscrits en el programa, en part perquè la situació econòmica no afavoria molt l’arribada de nova immigració, sinó al contrari, hi havia més gen a l’atur a Andorra i menys necessitat d’anar a buscar treballadors a fora, per tant no hi havia tanta gent que s’apuntés com a aprenent al projecte». 
 
Tot i això, aquest any «s’està notant un augment, hem fet força parelles, potser no amb el mateix ritme de la primera edició, però hi ha hagut un increment». A més, «quan hi ha una davallada d’inscripcions, també fem més feina de difusió, i és que ara hem tingut noves inscripcions a partir de la nova campanya». 
Caràcter de pertinença 
 
Amb el lema El català ens uneix, els impulsors han volgut posar «èmfasi en aquest caràcter d’acolliment i afavorir també l’adaptació de les persones que arriben a Andorra i que decideixen unir-se al projecte , perquè se sentin més còmodes i integrats al país», segons ha matisat el mateix servei. Al programa hi pot entrar tothom qui vulgui, no és necessari tenir una titulació específica de català, però en principi, es demana que l’aprenent tingui una mica de nocions de la llengua catalana «perquè es tracta de fer converses i si s’inscriu una persona que no el parla o gairebé no l’entenen, es fa difícil mantenir la conversa». 
 
«També recomanem que el voluntari no canvii de llengua durant tota la conversa, encara que l’altra persona no sigui capaç de mantenir del tot en català», matisen des de l’organització. 
Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu