Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

40 famílies sense calefacció per una falta de resposta de Medi Ambient

La llei marca que els habitatges específics han de tenir comptadors calorimètrics de precisió

Una quarantena de famílies de la Cortinada i Ordino estan actualment sense calefacció i per ara, «no sabem quan en podran tenir», segons ha explicat al PERIÒDIC l’administradora d’api.ad immobiliària, Maria Rodríguez. 
 
Aquesta mancança s’atribueix a una falta de resposta per part del Ministeri de Medi Ambient, un departament que penja del Govern d’Andorra. I és que Rodríguez comenta que seguint el Reglament Energètic en l’edificació aprovat el passat 2006, «els titulars de les instal·lacions objecte d’aquest Reglament, en edificis plurifamiliars que mesuren el consum mitjançant comptadors horaris, disposen d’un termini de vuit anys a comptar de la data d’entrada en vigor d’aquest Reglament per substituir-los per comptadors calorimètrics de precisió». Fet que, segons Rodríguez, no s’està duent a terme ja que ha passat la data límit (el 7 d’abril del 2015) per adaptar les instal·lacions dels edificis i «encara n’hi ha que no ho compleixen». 
 
Aquest incompliment de la llei provoca que els qui si l’estan seguint «no puguin tenir calefacció, perquè ens trobem amb edificis que comparteixen calderes, i per molt que els que administrem nosaltres tinguin totes les instal·lacions en regla, si els altres no tenen els comptadors calorimètrics que es demana, no podem donar l’ordre de subministrar la calefacció, ja que s’estaria incomplint la llei». 
 
D’aquesta manera, «portem demanant al Dep. de Medi Ambient, des del 18 de maig –amb cartes, correus i visites al mateix Govern–, que es doni una resposta clara a aquesta situació i que s’aclareixi d’una vegada per totes si es pot donar o de quina manera es pot donar la calefacció als edificis que estan en normativa i que comparteixen una mateixa caldera condemnant els que no la compleixin», «perquè nosaltres com a administradors no podem donar o treure la calefacció a ningú, l’únic que ho pot fer és Medi Ambient». 
 
A més, en el cas d’API, tots els edificis que gestiona l’empresa estan en la normativa vigent i els propietaris han hagut d’efectuar els canvis de comptadors gastant-se per pis una mitja d’entre 300 i 400 euros per «complir el reglament que el Govern ha imposat i que ara ens desempara». Rodríguez també destaca que ja arriba el fred, i en parròquies altes com Ordino i la Cortinada «és completament necessari disposar de calefacció, a més, hi ha nens, gent gran, i no poden estar sense aquest servei». 
 
L’administradora també destaca que abans, quan qui gestionava aquests temes era el Departament d’Indústria, «es desplaçaven a l’edifici i si calia fer una intervenció la feien», «ara no, ara tot depèn de Medi Ambient, i no estan qualificats per dur a terme aquestes tasques, la prova està aquí». «No ens responen, és impossible parlar amb ningú i dóna la sensació que pensen que ja ens ho farem nosaltres », «però el pitjor és que arribarà Nadal, i al pas que portem, tampoc estarà solucionat». «Estem desprotegits». 

Vuit anys per preparar els edificis i seguir la normativa que el Govern va posar per reduir el consum energètic i obtenir un estalvi econòmic

El 22 de juny del 2000 el Consell General va aprovar la Llei de seguretat i qualitat industrial, la qual permet al Govern regular, entre d’altres, totes les activitats relacionades amb la generació, la distribució, l’emmagatzematge i el subministrament de l’energia i dels productes energètics.

Seguint aquestes premisses, el Ministeri d’Economia, en el marc de les actuacions previstes per al desenvolupament del Pla estratègic de l’energia d’Andorra, va proposar modificar el Reglament de seguretat per a dipòsits i aparells d’utilització d’hidrocarburs en locals d’habitació, del 31 de maig de 1978, amb la finalitat d’introduir-hi «mesures que incideixin d’una manera notable en una millor eficiència energètica de les calderes, que permetin reduir el consum energètic i que repercuteixin directament i immediatament en els titulars de les instal·lacions mitjançant un important estalvi econòmic».

D’aquesta manera, al novembre del 2006, es va fer la modificació del Reglament esmentat, en concret es van adaptar els articles 23 i 24, per tal d’«establir un conjunt de mesures que condueixin a garantir, a més de la seguretat de les persones i dels béns, l’estalvi del consum de combustibles amb l’objectiu d’aconseguir una societat mediambiental i energètica més sostenible».

Dins de l’article 24, es va especificar que els titulars de «les instal·lacions tèrmiques afectades pel present Reglament en edificis plurifamiliars que mesuren el consum mitjançant comptadors horaris disposen d’un termini de vuit anys a comptar de la data d’entrada en vigor del present Reglament per substituir-los per comptadors calorimètrics de precisió».

Quatre anys després, a l’octubre del 2010, es va publicar el Decret d’aprovació del Reglament Energètic en l’edificació on es recollia exactament el mateix text esmentat línies anteriors però substituint el «termini de vuit anys» per «quatre anys».

Per tant, si es parteix de la modificació del Reglament al 2006 i el Decret d’aprovació d’aquest al 2010, l’octubre del 2014 hauria de ser la data límit perquè els edificis plurifamiliars disposessin ja de comptadors calorimètrics per complir amb la llei establerta, tot i que finalment, el període màxim es va ficar en el set d’abril de 2015.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu