PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Dificultat per cobrir les guàrdies al transport sanitari per falta d’efectius

Els treballadors signen la carta de subrogació que mantindrà els drets que tenien amb l’anterior concessionari

Per Anna Casanova

Una de les ambulàncies de la nova adjudicatària.
Una de les ambulàncies de la nova adjudicatària. | A.C.

La nova empresa concessionària encarregada del transport sanitari no medicalitzat al país, l’UTE Andorrana de Transport Sanitari, té un problema de personal. Així ho va explicar el representant de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Joan Torra, a EL PERIÒDIC, que també va expressar que, en una reunió que es va dur a terme el divendres passat, el cap d’operacions i un dels impulsors d’Ambulàncies Valira, David Montero, va reconèixer que no es poden cobrir les guàrdies localitzables a causa d’aquesta falta d’efectius. Alhora, el representant de l’USdA va expressar que per exercir el càrrec, als tècnics que fins ara prestaven servei a Ambulàncies del Pirineu «se’ls demana molta responsabilitat i una formació de dos anys que moltes persones no tenen, però el salari és molt baix». Per tant, va valorar que ningú vol anar a treballar en «aquestes condicions» i que, ara, la responsabilitat per solucionar el problema és de l’empresa i del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), «que crec que ja ha fet alguna actuació respecte d’aquest incompliment del contracte de concessió», va fer saber Torra, que també va observar que «la falta de treballadors és evident que no es pot cobrir, però suposo que el SAAS farà el més pertinent, perquè així com han de posar les ambulàncies també han de posar el personal, i si no el troben és un problema». Aquest mitjà s’ha posat en contacte amb el SAAS per conèixer la seva versió dels fets, però no ha obtingut resposta al tancament d’aquesta rotativa.

Quant a les irregularitats que denunciava el grup de treballadors, el representant de l’USdA va remarcar que «la cosa s’ha calmat una mica», ja que els advocats del sindicat i del SAAS han redactat una carta de subrogació que els empleats ja estan signant i la qual substitueix l’anterior, que «no estava clara, tenia errors i estava mal redactada», va apuntar. Ara, la plantilla podrà conservar els drets laborals que preveia l’antic concessionari. Alhora, la planificació, que els treballadors asseguraven que era «indefinida i no equitativa» també s’ha estabilitzat, respectant igualment la que es preveia en l’anterior contracte. Pel que fa al compliment de les nòmines, Torra va explicar que aquest mes no hi haurà problema, perquè els assalariats no cobraran els complements, és a dir, només rebran el sou ordinari. Tanmateix, a partir de l’octubre «serà una mica més complicat» perquè treballaran de nit i la concessionària haurà de pagar els complements i les hores extra, una situació que pot donar pas a problemes, entre altres, perquè en un principi els treballadors també van exposar que la concessionària havia fet una imposició de guàrdies de caràcter voluntari. Tot i així, el repressentant de l’USdA va indicar que «no sabem com ho gestionarà la nova empresa, però esperem que bé». Finalment, sobre l’afiliació dels treballadors a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), que s’havia identificat que no estava feta a nom de l’adjudicatària, Torra va explicar que és un problema en què l’UTE «no pot actuar a causa de la legislació andorrana», però la carta de subrogació preveu que l’empresa sigui solidària a l’hora de solucionar qualsevol problema com pot ser el de l’afiliació a la CASS.

En definitiva, els treballadors estan més tranquils perquè hi ha hagut millores en el clima laboral. Així i tot, el representant sindical va apuntar que ara, el que fa falta és crear diferents convenis per millorar les condicions dels subrogats, ja que el malestar general provoca, en conseqüència, encara més dificultats per trobar nou personal. Amb tot, Torra va valorar que en cas que no es contractin més treballadors o no es puguin trobar, serà molt complicat poder complir amb el servei amb normalitat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT