PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

França apujarà el tabac amb el valor equivalent a la inflació el 2023

L’UCAT considera que Andorra té marge per incrementar preus

Per Lídia López

Una jove fumant
Una jove fumant | El Periódico de Catalunya / Ricard Cugat

La primera ministra francesa, Elisabeth Borne, ha confirmat que el país gal apujarà l’any vinent el preu del tabac segons l’IPC. Després de plantejar aquesta possibilitat en anteriors intervencions, Borne va anunciar aquesta voluntat en un programa del canal francès BFM TV, on va declarar que «tenim previst indexar el preu dels paquets de cigarrets a la inflació», valorant que «seria força paradoxal que l’augment del tabac fos inferior a la inflació, ja que això voldria dir que el preu baixaria relativament». D’aquesta manera, l’increment del preu mínim del tabac rondarà entre el 5 i el 6% l’any vinent, arribant a situar un paquet de 20 cigarretes per sobre dels 11 euros.

En aquest sentit, Borne també va incidir que «tenint en compte l’impacte del tabac en la salut, crec que seria difícil d’entendre si no fos així». I és que cal tenir en compte que, amb l’objectiu d’incidir sobre el tabaquisme al país, França ha encadenat creixements en el preu del tabac els darrers anys, passant de set euros el paquet el 2017 a un mínim de 10,50 la unitat l’any passat. De fet, aquesta mesura està inclosa en el projecte de llei de finançament de la seguretat social, per tal d’aprofitar part de les taxes del tabac en el seu sosteniment econòmic.

Davant d’aquesta situació, el president de la Unió de Comerciants Andorrans de Tabac (UCAT), Raül Calvo, es va mostrar partidari de «poder millorar els nostres resultats econòmics mantenint la competitivitat amb el mercat espanyol», ja que tal com va considerar «ens queda una mica de recorregut per reduir el diferencial». «Encara que es disminuís en cèntims o algun euro el diferencial respecte d’Espanya, continuaríem sent atractius per donar satisfacció a la demanda dels espanyols», va recalcar Calvo. 

Tanmateix, va insistir en la problemàtica andorrana respecte d’un escenari contraposat entre els Estats veïns que «genera tensions», defensant que «és com si estiguéssim atrapats entre dues pinces, amb una política molt restrictiva relacionada amb el comerç del tabac d’una banda, i de l’altra, un país que fa anys que no mou fitxa i no en modifica el preu». 

En definitiva, el president de l’UCAT va assegurar que alguns establiments ja venen els productes del tabac per sobre del preu mínim de venda «per guanyar-se una mica millor la vida», i va asseverar que, en cas que el Govern decidís aplicar una pujada d’impostos al tabac, «esperem que en aquest context, i mitjançant una bona negociació amb els fabricants, també poguéssim millorar els nostres resultats, aprofitant aquest marge que tenim».

PUBLICITAT
PUBLICITAT