PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les associacions insisteixen en la despenalització de l’avortament

Acció Feminista defensa la necessitat d’eliminar les restriccions lligades al sexe i la reproducció

Per Àlex Pont

La manifestació a favor del dret de l’avortament, el 25 de novembre de l’any passat.
La manifestació a favor del dret de l’avortament, el 25 de novembre de l’any passat. | ANA / L.G.

Les associacions feministes clamen de nou a favor de la despenalització de l’avortament en totes les seves situacions. Coincidint amb el Dia internacional pel dret a l’avortament, des de l’agrupació Acció Feminista, la seva integrant Aurora Baena va reiterar la seva posició envers la «necessitat d’eliminar les restriccions lligades als drets sexuals i reproductius de les dones que ja portem denunciant des del 2018 i inclús molt abans de realitzar el nostre manifest». En aquest sentit, va explicar que els actes d’avui no es diferencien gaire de la línia que segueixen des de fa quatre anys perquè «les demandes continuen sent les mateixes i a Andorra no canvia res perquè l’esfera política no para d’obviar-nos».

Al seu torn, la presidenta de l’Associació de Dones d’Andorra (ADA), Mònica Codina, amb un to més moderat, va assenyalar que l’entitat participarà en el col·loqui del Cineclub de les Valls sobre la pel·lícula L’événement. Arran d’això, «donarem peu a un debat que aprofundeixi una mica més sobre els reptes que tenim com a dones a l’àmbit nacional i els punts d’entesa», va dir, amb la finalitat de traslladar el consens social a les esferes polítiques. A propòsit de l’acció governamental, Baena va denunciar que el fet de penalitzar aquesta pràctica no significa que desaparegui, sinó que «continua existint clandestinament amb un risc sanitari més alt i això també ho assenyalen diversos estaments internacionals».

Pel que fa a una hipotètica despenalització futura, l’informe encarregat per Demòcrates i elaborat pel president del Comitè de Bioètica d’Espanya, Federico de Montalvo, va considerar ja fa mesos que no és possible justificar jurídicament l’avortament, tot i que en determinades circumstàncies no es pot exigir un altre comportament, com en els tres supòsits bàsics. De fet, a principis de legislatura es va posar en marxa el Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) que és el més pròxim a una atenció sexual i reproductiva que poden tenir les dones en situació d’embaràs no desitjat al país.

Rememorant els orígens d’aquesta reivindicació social, la manifestació a favor de l’avortament va néixer el 1990 en el marc de la V Trobada Feminista Llatinoamericana i del Carib i es va estendre ràpidament per tots els continents amb la finalitat d’unificar la demanda d’una directriu mundial a favor de l’avortament segur i la protecció de la vida de la mare amb garanties jurídiques. En aquest sentit, la plataforma Stop Violències celebra avui una manifestació en què en la seva convocatòria a les xarxes socials van afirmar que el copríncep episcopal, Joan Enric Vives, «continua negant els drets a les dones d’Andorra amb un Govern de dreta misògina que secunda el seu discurs». 

Cal remarcar que, malgrat la posició de Vives, el copríncep francès, Emmanuel Macron, sempre s’ha mostrat a favor de la legalització de l’avortament i ha demanat que, a més, esdevingui un dret bàsic garantit a tota la Unió Europea. Així, tenint en compte l’actual negociació sobre l’acord d’associació amb Europa, Baena va manifestar que «si això és un incentiu per fer passes endavant serà benvingut, però no ens importa quin sigui el procés, sinó que es materialitzi al més aviat possible». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT