Ordino fa una clara aposta per la pagesia i per la ramaderia i un clar exemple és la fira del bestiar que s’ha recuperat després de set dècades i que s’ha celebrat aquest cap de setmana. «Ordino és una parròquia que sense la pagesia no podria ser Ordino», va indicar el conseller d’Agricultura, Medi Ambient i Sostenibilitat, Eduard Betriu, remarcant que la pagesia és necessària. De fet, va destacar que des de la corporació han treballat per tal de poder obtenir la marca reserva de la biosfera de la Unesco, que porta a cuidar «la natura i la sostenibilitat».
Respecte a la fira, Betriu, va indicar que ha estat «un èxit que no esperaven»; una reformulació de l’esdeveniment, passant de la tardor a la primavera –concretament al segon cap de setmana de maig, que des de la corporació comunal veuen amb molt bons ulls i que esperen «poder consolidar-la i que quedi per molts anys». En la fira hi han participat un total de deu explotacions parroquials, sis nacionals i sis explotacions pel concurs i subhasta de braus de raça bruna, que s’han venut amb preus, segons el conseller d’agricultura, «entre els 2.400 i els 3.400 euros».
De fet, segons va assenyalar Betriu, durant tot el cap de setmana Ordino va estar plena de gent. Dissabte, que era el dia fort, «a les 13.00 hores ja s’havien comptabilitzat més de 3.000 persones al recinte animal», mentre que, ahir diumenge, la xifra va ser una mica inferior, 1.800 persones, però que Betriu va donar per bona. A més, per donar rellevància al nombrós públic que es va apropar a la parròquia ordinenca va afegir, que «el pàrquing habilitat amb 200 places es va quedar curt. A les 11.00 hores ja estava ple i a les persones no els hi ha resultat senzill trobar on aparcar».
La fira, tal com va apuntar el conseller del comú, també ha tingut repercussió en altres àmbits de la parròquia. «Els restaurants estaven plens, els carrers feien goig», Gràcies també a la part artesanal i als espectacles que es van desenvolupar aquests tres dies de la fira i que també van tenir molt bona acollida per part dels visitants.
La satisfacció no només ha estat de la corporació comunal, sinó també dels participants. En aquest sentit, Betriu va indicar que el feedback rebut pels ramaders ha estat bo. «Han estat molt contents, més que res perquè han pogut exposar el seu bestiar i mostrar que a la parròquia tenim molt bon bestiar», va reivindicar Betriu, que també els va felicitar pel compromís i l’ajuda que han ofert en l’organització.
Per la seva banda, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, es va mostrar molt agraït amb tota la parròquia, però especialment amb el sector agroramader per la seva involucració a la fira. Mortés també va manifestar que fires com aquesta lliguen molt bé amb el fet de ser reserva de la biosfera. «El que anem a buscar és trobar aquest equilibri entre el patrimoni natural, el creixement, la dinamització de la parròquia i el turisme», va indicar. En aquest sentit, va recordar que estan treballant amb el producte Riberamunt que serà un corredor turístic que sortirà de la parròquia d’Ordino fins al Serrat seguint el camí ral per potenciar tots els pobles d’Ordino. Aquest corredor es preveu que estigui enllestit a l’estiu.
Després de l’èxit d’aquesta edició, el Comú d’Ordino ja mira amb entusiasme la de l’any vinent que, com va reconèixer Betriu, «serà amb molta més tranquil·litat». «Ja tenim el format, les dates, els protocols i el cost, que finalment serà sobre els 15.000».
La xollada, l’activitat estrella del certamen
Després de 70 anys, aquest cap de setmana, Ordino ha tornat a celebrar la seva fira del bestiar, amb més de 80 caps de bestiar de 10 explotacions ramaderes de la parròquia. Un cop inaugurada per la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó i el cònsol major de la parròquia, Josep Àngel Mortés, la fira es va omplir de persones, adults, però sobretot petits, els que han volgut veure de prop cavalls, vaques i burros, i sobretot l’activitat estrella de dissabte al matí, la xollada d’ovelles. Sense oblidar el concurs i subhasta nacional de mascles de raça bruna d’Andorra. Durant la fira, ubicada a l’aparcament Camp de la Tanada, també s’ha pogut visitar l’exposició Eines d’abans, el passat que es fa present, a l’Era Rossell amb eines antigues de cases pairals i famílies de la parròquia, així com un mercat de productes artesanals i agricoalimentaris, i assistir l’exposició itinerant La flora del Pirineu al nucli antic, entre altres activitats.