PUBLICITAT

Andorra la Vella

Andorra se suma a Europa i «ajorna» la vacunació amb AstraZeneca

Benazet fa una crida a la calma i assegura que en els pròxims dies s’esvairan tots els dubtes

Per Victoria Gómez Pérez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, rep la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca, ahir al matí.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, rep la primera dosi de la vacuna d’AstraZeneca, ahir al matí. | SFGA/JAViladot

Andorra va decidir ahir al vespre sumar-se a la desena de països de la Unió Europea (UE) que han suspès temporalment la campanya de vacunació amb AstraZeneca després d’haver-se detectat diversos efectes adversos greus en pacients immunitzats. Tot i això, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va insistir que «la vacuna és absolutament segura» i que «estem parlant d’una casuística mínima per a una població de 17 milions de persones vacunades», ja que fins al moment «només» s’han reportat una trentena de casos de trombosi o embòlia pulmonar. «Imaginem què passaria si un percentatge d’aquests 17 milions de persones agafés la Covid. Els efectes serien molt més elevats», va afirmar Benazet, que va apel·lar als «moltíssims» estudis previs al llençament oficial del vaccí d’Oxford.

Sigui com sigui, el Comitè Tècnic Científic ampliat, amb la col·laboració «d’un gran expert en vacunes» i assessor de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Federico Martinón, va ajornar la vacunació amb AstraZeneca per «prudència». «Vist que molts països han pres la decisió més per motius estratègics i polítics que no pas científics, nosaltres no la suspenem, però sí que l’ajornem, a l’espera que l’OMS ratifiqui el seu darrer comunicat en què garanteix que la vacuna d’AstraZeneca és segura», va declarar el titular de Salut. En aquest sentit, es va mostrar convençut que en els «pròxims dies, tot això s’esclarirà i no es trobarà cap motiu contundent per evitar seguir amb la campanya». I va afegir: «Suspendre la vacunació seria una catàstrofe mundial. És una vacuna molt estesa; ja hi ha 40 milions de vacunats que no han tingut cap problema i seria incomprensible que hi hagués una afectació d’aquestes característiques. Jo crec que la vacunació seguirà endavant i que això quedarà com un petit incident».

Pel que fa als 150 ciutadans que tenien prevista l’administració de la primera dosi d’AstraZeneca (una seixantena per al dia d’avui), Benazet va apuntar que se’ls va enviar un SMS informant de l’ajornament, mentre que les 600 pendents de Pfizer mantindran el calendari previst.

Decisió internacional

Quant als països veïns, el president de la república francesa i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, va anunciar que suspenia la vacunació a l’espera de conèixer avui l’opinió de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i poques hores més tard, Espanya en un consell interterritorial de Salut extraordinari acordava deixar d’administrar durant com a mínim 15 dies el vaccí de la farmacèutica anglosueca. Espanya és un dels països que ha detectat casos de trombosi, concretament tres de 800.000 inoculacions, i si bé la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va reconèixer que eren «pocs» els va considerar «molt significatius». Itàlia, Alemanya, Portugal, els Països Baixos o Dinamarca són altres estats europeus que han suspés o ajornat la vacunació.

La farmacèutica, per la seva banda, «després d’una minuciosa revisió» de les dades, va descartar que la seva vacuna augmenti el risc de trombosi, embòlies o hemorràgies i va assegurar que aquesta prevalença ja va ser estudiadada en el procés d’experimentació i que la xifra d’afectats va ser més baixa en el grup immunitzat. Segons els experts, en la mateixa línia que preveu Benazet, el més probable és que el dictamen de l’EMA sigui favorable o que exclogui perfils de pacients concrets. Ara bé, si el resultat de l’anàlisi fos desfavorable, suposaria un nou cop a la ja de per si accidentada campanya de vacunació que mai ha avançat al ritme previst per les autoritats sanitàries. 

Tot plegat va passar el mateix dia en què Benazet va rebre la vacuna, precisament d’AstraZeneca, i va dir estar «molt content» i no trobar «cap sensació rara». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT