Benazet avisa al sector turístic que el Govern no assumirà proves diagnòstiques pels visitants
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir que a partir del mes de desembre es faran tests ràpids de saliva al 40% de la població. Tal com ell mateix va detallar, es tracta d’una prova que no requereix un professional sanitari per realitzar-se i que ofereix el resultat gairebé de manera immediata. «L’objectiu és ser més potents i arribar al màxim de residents possible per garantir de cara a l’exterior que Andorra és una destinació segura», va explicar Benazet.
Aquest 40% de la població correspon als professionals sociosanitaris, als residents dels centres sociosanitaris, als funcionaris de cara al públic i membres dels cossos especials, a la població educacional (incloent-hi alumnes, docents i treballadors de les escoles), al centre penitenciari i al sector turístic i de serveis. Tots ells se sotmetran a les proves setmanalment, a excepció dels professionals sociosanitaris que se les hauran de fer cada dia.
Pel que fa a la realització de les proves –que actualment estan en fase d’estudi i d’adquisició per part de l’Administració–, «s’entrenarà» alguns treballadors perquè les facin als seus companys i es duran a terme directament en les mateixes empreses o establiments –en el cas dels camps de neu, en allotjaments turístics pròxims–, però «si l’empresa no té capacitat, també hi haurà StopLabs situats en punts estratègics de les set parròquies», va puntualitzar el ministre.
Benazet va destacar que en cap cas els turistes o excursionistes estaran inclosos en el cribratge, ja que les proves tindran un cost mensual d’un milió d’euros, que assumirà al 100% el Govern, i que es podrà veure alterat en funció de com avanci la pandèmia i amb l’aparició de noves eines tecnològiques. En aquest sentit, el titular de Salut va assegurar que «invertir en diagnòstics i control és invertir en salut pública» i, per tant, l’Executiu destinarà «els diners que calguin, els mesos que calguin». Si els sectors hoteler i de la neu volguessin realitzar els seus propis tests als turistes, Benazet va avançar que el Govern no tindria cap objecció, sempre que els assumeixin econòmicament els privats i compleixin amb els protocols i l’homologació del ministeri. Malgrat la polèmica que hi ha hagut últimament al respecte i la reiterada petició de les estacions d’esquí per fer aquestes proves, Benazet va afirmar que «de moment, ningú ens ha presentat cap proposta».
Quotes d’hivern
D’altra banda, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va exposar l’estratègia en recursos humans i quotes d’hivern. Així, tal com va aprovar el Govern en l’última sessió del Consell de Ministres, les autoritzacions de residència i treball i de treball fronterer es reduiran de 850 a 450 en el període comprès entre el novembre d’enguany i l’abril del 2021. Les empreses en situació de Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) o Reducció de la Jornada Laboral (RJL), no podran sol·licitar cap autorització al Servei d’Immigració si aquesta és per a la mateixa ocupació que un assalariat concernit per una STCT o RJL.
Quant als temporers, patiran una disminució del 30% del contingent global en comparació amb l’últim hivern, mentre que la davallada dels extracomunitaris serà del 40 al 60%. Precisament aquests, en cas de voler venir a treballar al Principat, hauran de fer-ho amb un bitllet d’avió de tornada per abans del 10 de maig, una prova diagnòstica (PCR o TMA) negativa i, a petició d’Espanya si és que arriben a través d’un dels seus aeroports, un document acreditatiu signat per Andorra. La ministra de Turisme, Verònica Canals, va afegir que aquestes reduccions s’han fet d’acord amb les previsions del sector turístic i tenint en compte les restriccions de la mobilitat arreu. Paral·lelament, el Servei d’Ocupació impulsarà una campanya per contractar les persones inscrites, especialment els agents comercials, els monitors d’educació i temps lliure, els guies turístics i els peons del transport i descarregadors.
Finalment, i en matèria comunicativa, Canals va indicar que s’informarà a través de les ambaixades i els Ministeris d’Afers Exteriors «de manera exhaustiva i detallada» sobre la situació epidemiològica al país. Tanmateix, en els pròxims dies, Andorra Turisme presentarà la seva campanya específica d’hivern, que tindrà com a objectiu donar a conèixer als visitants la gestió de la pandèmia al Principat, així com les seves eines de control i seguiment de la malaltia, com els cribratges massius.