Andorra la Vella
Increment de mig milió d’euros per a ajudes al sector ramader
Es tracta de 3,7 milions d’euros, el que suposa un augment del 16%
El ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia i portaveu del Govern, Guillem Casal, va explicar que el departament vol destinar gairebé mig milió d’euros a les ajudes pel sector de la ramaderia. Concretament, es tracta de 3,7 milions d’euros, el que suposa un augment del 16%, superant així l’increment de l’IPC que hi pugui haver de cara a l’any vinent. Casal manifestava que «és un sector que necessita molt suport de l’administració.
Té uns costos associats molt alts i han augmentat en els darrers anys degut a la inflació, per tant, necessita aquest ajut». El ministre ho va explicar ahir en la presentació de les línies estratègiques del departament, les quals s’han repartit en cinc eixos que reagrupen tot els plans que tenen des del ministeri referent a l’agricultura, ramaderia, producció de productes autòctons, la projecció internacional del sector i per últim a tot el que fa referència als animals de companyia.
Per tal de fomentar la producció i el consum de productes locals, la idea és continuar potenciant la producció i comercialització de la Carn de Qualitat controlada d’Andorra. El ministre va detallar que aquesta representa el 15% del consum intern del país, però que hi ha marge de creixement en totes les seccions. Altres accions esmentades impliquen potenciar el cultiu de la vinya mitjançant la millora dels ajuts i la creació d’una DOP vins d’Andorra; potenciar la producció de la mel i la trumfa de qualitat controlada d’Andorra i acabar de donar forma a l’oferta gastronòmica basada en receptes tradicionals a base de productes de qualitat de proximitat.
CENTRE DE RECRIA / Un altre de les línies estratègiques del ministeri és la creació d’un centre de recria d’anolles (una femella que encara no ha criat). Es triaran les anolles a través dels trets morfològics i selectes de l’animal. El següent pas, seria poder anar a visitar un centre de recria d’anolles per poder veure com funciona, i després treballar-ho amb el sector ramader, i dimensionar les necessitats, la infraestructura i els recursos econòmics i socials que es necessiten destinar.
BOSSA DE RAMADERS / Casal també va anunciar la creació d’una bossa de treball per a atraure els joves agricultors i ramaders formats, a prestar suports temporals o continuats al sector ramader i agrícola en moments de vacances o malalties. Aquest és un punt important, ja que l’explotació ramadera necessita suport en moments puntuals, perquè el titular de l’explotació està absent o necessita un suport temporal. D’aquesta manera es garantiria el relleu generacional.
El ministre també va apuntar que per convertir-ho en una realitat, «cada vegada necessitem explotacions ramaderes més modernitzades, per tant, haurem de fer acompanyaments a través d’ajudes financeres. La idea és treure una borsa de joves que en moment puntuals puguin venir a ajudar al sector».
REGLAMENT D’AGROTURISME / El ministre va explicar que s’està acabant de preparar un Reglament per regular l’agroturisme, amb l’objectiu d’ajudar a diversificar el sector i continuar nodrint-lo. Casal va detallar que durant el conjunt de visites que van a realitzar a les explotacions, van observar que hi havia interès en aquest model: «Hem de treballar un reglament conjuntament amb el sector, i que sigui aplicable i que les institucions si puguin acollir i fer aquest agroturisme», va manifestar.
DECRET DE SEQUERA / Casal també va comentar que la sequera i els efectes meteorològics han fet que els productes farratgers hagin vist augmentat el seu preu a l’exterior. Per aquest motiu, s’ha decidit imposar el decret de sequera, amb l’objectiu de «no perjudicar als ramaders». El ministre va detallar que l’Executiu dota d’un acompanyament financer als ramaders del país, i que aquesta es pot veure disminuïda si importen més herba de la que tenen permesa.
Amb aquest decret, el Govern treu la barrera que impedeix als ramaders importar més herba de la permesa, «poden importar de manera lliure, i podran gaudir també del topall màxim de la seva subvenció ramadera».
COMPENSACIÓ PER DANYS D'ESPÈCIES EN PERILL D'EXTINCIÓ / El ministeri i l’associació de pagesos estan treballant amb un Reglament de compensació per danys espècies en perill d’extinció. Aquest preveu «com identificar els danys, com es periten i com es compensen els danys», tant a la ramaderia com la producció d’apicultura. Casal va detallar que estan mirant quina compensació econòmica pel que fa a l’animal ferit i l’animal depredat, i «a partir d’aquí s’estableix uns barems de càlculs de quan hauria de compensar l’administració als ramaders per aquests danys».
Les quantitats variaran en funció de l’animal abatut, i també es tindran en compte que ha de permetre als ramaders reposar aquest animal, la productivitat, i la pèrdua genètica, i a partir de tots aquests barems trobar una quantitat determinada.
ANIMALS DE COMPANYIA / El ministeri també va plantejar una modificació de llei per prohibir la compra i l’ús d’estris de càstig per a animals de companyia. Casal apuntava que l’objectiu és «modernitzar la llei i preveure altres modificacions de cara a futur». D’altra banda, des de l’Executiu es continuarà treballant per intentar trobar una solució a la problemàtica que hi ha entorn que molts habitatges no permeten animals de companyia, Casal va manifestar que «estem mirant algun tipus de conveni per a poder formalitzar aquests contractes de lloguer incloent aquests animals».