El Tribunal Superior va desestimar l’incident de nul·litat d’actuacions interposat per la fiscalia contra la sentència del passat 22 de maig de l’alt tribunal que absolia l’home acusat d’abusar sexualment d’una dona discapacitada l’any 2010. El ministeri públic va decidir recórrer a aquest mecanisme en considerar que la decisió del TS era «arbitrària i vulnerava el dret fonamental a la jurisdicció que recull l’article 10 de la Constitució». I va aprofitar per demanar que s’anul·lés la resolució i se’n dictés una de nova que condemnés l’acusat com ja havia contemplat la sentència en primera instància del passat 25 de gener.
De tota manera, el Superior va rebutjar els seus arguments tot al·legant que no corresponia a la fiscalia presentar un incident de nul·litat d’actuacions, que només pot utilitzar en el cas d’autes i té com a alternativa demanar empara davant del Constitucional. «El Ministeri Fiscal té encomanada la representació dels interessos generals, a través dels interessos de la víctima, i la vulneració del dret a la jurisdicció ha de fer-se valer per la persona directament afectada», va justificar el Superior en l’escrit de la resolució.
Dubte raonable
L’alt tribunal va recordar que l’incident de nul·litat d’actuacions no permet «revisar els pronunciaments de la resolució impugnada» i va reiterar que a l’hora de decidir sobre l’absolució de l’acusat «la sala penal va considerar que existia un dubte raonable quant al coneixement per part de l’autor de l’absència de consentiment de la víctima i de la seva incapacitat d’oposar resistència». A més, el tribunal va afegir que «durant la vista oral va poder copsar que les facultats mentals del processat eren limitades».