La pandèmia del coronavirus ha provocat un augment de la vacunació de la grip enguany. Segons van informar des del Ministeri de Salut, durant les tres primeres setmanes de campanya ja s’han administrat unes 5.500 dosis de les 9.000 adquirides, el qual suposa un increment de gairebé el 40% respecte al mateix període de l’any passat, en el qual es van vacunar unes 4.000 persones, aproximadament.
Les vacunes distribuïdes fins al moment, corresponen al 61% del total demanat per l’Administració, el mateix percentatge que al 2019, quan se’n van demanar 6.500. Tot i això, la cap de l’àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut del ministeri, Rosa Vidal, ressalta que «són més dosis», ja que «el volum que volem administrar també és superior». De fet, en el tancament de la campanya de vacunació de l’any passat se’n van repartir unes 5.500, les mateixes que s’han repartit des del dia 19 d’octubre de 2020.
I és que assolir una major cobertura sempre és un objectiu, però amb l’arribada de la Covid-19 s’ha accentuat. «Tenint la població de més risc vacunada de la grip, ens estalviem complicacions com que es posin greus o necessitin atenció sanitària», va manifestar Vidal, també emfatitzant que «és important» i «ho seguirem fent com fa molts anys». De fet, la grip «provoca complicacions, ingressos i morts» i, per tant, la cap recalcava que s’intenta protegir els col·lectius que poden patir-la més. Enguany també «amb més insistència» i «pensant que tenim dues malalties».
Des del ministeri es preveu acabar la resta de vacunes en el període previst i insisteixen en la necessitat de donar resposta als col·lectius de risc a qui va adreçada la campanya. Vidal recordava que aquests són especialment les persones majors de 65 anys, que poden demanar hora als Centres d’Atenció Primària (CAP) sense tenir prescripció. Per a altres grups vulnerables, com són persones amb malalties que poden empitjorar a causa de la grip, embarassades o, inclús, personal de centres sociosanitaris, de serveis comunitaris essencials o del centre penitenciari, entre d’altres, la vacuna és gratuïta. De moment, la cap va constata que la campanya «va força bé i la valoració és molt bona».
Descongestió del sistema sanitari
Més enllà de protegir la població, l’augment de la cobertura de la vacunació de la grip preveu salvaguardar el sistema sanitari i el seu personal. La responsable de l’Àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut exposava així que les vacunes contra aquesta infecció vírica permeten descongestionar la pressió als centres sanitaris i l’hospital, ja que «evitem al màxim les complicacions i empitjorar les condicions de les persones de risc» i, alhora, «si no es posen malaltes i no necessiten assistència sanitària, evidentment, no col·lapsen ni l’atenció primària ni hospitalària».
La majoria d’afectats per grip es recuperen en una o dues setmanes sense haver de rebre tractament mèdic, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Tanmateix, l’organisme reporta que la infecció pot causar complicacions de la malaltia a persones que pateixen altres afeccions mèdiques o vulnerabilitats, per exemple, provocant pneumònia. A més, es propaga en forma d’epidèmies estacionals i presenta símptomes coincidents amb el coronavirus: febre alta, tos, malestar o dolors musculars. Les vacunes es posen als CAPS, als centres sociosanitaris o a l’hospital, en cas d’ingressats o treballadors.