El major incís a l’hora de trobar les persones infectades per Covid-19 ha provocat que el perfil d’edat majoritari sigui ara més jove, al voltant dels 37 anys, i en molts casos, asimptomàtics. Aquesta recerca exhaustiva és l’estratègia per frenar l’expansió descontrolada del virus fent coneixedores a les persones que han estat contactes de malalts de què han tingut el risc, i per a aquesta tasca, és vital la figura dels rastrejadors.
Segons va explicar la metgessa de salut pública Mireia Garcia els rastrejadors, o també anomenats traçadors, s’encarreguen de fer les enquestes per tal de trobar els contactes de les persones diagnosticades com a positives. La pregunta és clara: amb qui ha estat els 14 dies abans del diagnòstic i en quin context? Aquesta informació serveix, d’una banda, per intentar localitzar el punt de contagi del positiu i de l’altra, alertar a les seves persones properes que han estat exposades al virus. Una feina que té per finalitat «dibuixar la línia de transmissió del virus per mirar de tallar-la».
El rastreig té un objectiu principal, que és el cercle més proper a la persona infectada i que no ha mantingut les mesures de seguretat en la seva relació. A continuació, s’amplia el cercle a contactes de freqüència, com bé pot ser l’entorn laboral o amics. Però tot i aquesta tasca, a mesura que s’amplia el cercle, hi ha un moment en el qual s’ha de deixar d’incidir perquè «tens els recursos que tens i no arribes a tot arreu». És en aquest punt que la implantació de la tecnologia seria d’ajuda per complementar el servei telefònic dels traçadors, però que en qualsevol cas, tampoc seria complet perquè al tractar-se d’una aplicació, «no pot ser una obligació que tu te la descarreguis».
El perfil més comú en l’equip de rastrejadors disponible és el de formació sanitària amb capacitats de comunicació, perquè sovint es fa difícil dirigir-se a casos positius confirmats perquè estan preocupats o fins i tot «se senten culpables per estar malalts» i haver posat en risc a tercers, o a vegades, és gent que desconeix qui és aquesta persona. Actualment, hi ha cinc persones treballant activament en la tasca de rastreig de contactes de positius, malgrat que el departament disposi d’un centenar de persones preparades, una vuitantena del mateix Ministeri de Salut i una vintena més provinent de Creu Roja.
Es pluralitza el perfil d’infectat
Un dels canvis més significatius que ha provocat el seguiment intensiu del virus és la detecció de perfils completament diferents respecte de l’inici de la pandèmia. La capacitat més gran de diagnòstic ha ajudat a detectar casos asimptomàtics que a l’inici haurien passat desapercebuts, ja que aleshores «anàvem a detectar els casos simptomàtics més greus i aquests són la gent més gran». És per això que avui dia «la mitjana d’edat està al voltant dels 37 anys».
D’altra banda, la metgessa també va posar en relleu que «ara hi ha una altra realitat: ens hem d’anar relacionant i per això els contactes van creixent, està clar», fent referència al fet que si bé sempre s’ha fet aquesta tasca de seguiment dels contactes dels pacients, un cop finalitzat el confinament poblacional, hi ha molta més relació entre les persones. Així mateix, la metgessa també va destacar que algunes persones grans han canviat els hàbits i intenten no fer molta vida social per evitar perill.
Per tot, García assegurava que el més important ara «és poder traçar els contactes» explicant que «si cadascú tingués clar amb qui ha estat i a quin lloc seria molt més senzill fer la traçabilitat».