No hi ha cap normativa que obligui els comerços i establiments a prendre la temperatura als usuaris que hi accedeixin. Segons informa l’Agència de Protecció de Dades tampoc es podria efectuar si el client no dóna el seu consentiment. En ser preguntat sobre la polèmica, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, destacava que es tracta d’una qüestió política i creia que la mesura s’havia de valorar «des del punt de vista del dret d’admissió».
Prendre la temperatura però, no seria un mecanisme eficient a l’hora de detectar possibles casos de covid-19. Benazet assegurava que la mesura tan sols «proporciona una falsa sensació de seguretat» reforçant l’argument amb què, per això, el Govern tampoc va desplegar operatives per controlar la temperatura, per exemple, a les fronteres.
La febre és un possible símptoma de la malaltia, també per denotar que el cos ha activat el sistema immune en defensa dels virus o les bacteris que hagi pogut contraure i l’estan atacant: les denominades defenses. Tanmateix, la temperatura no es podria considerar un indicador que determini si la persona està infectada.
Prevenció en establiments
El titular de Salut emfatitzava una vegada més que la millor mesura per prevenir contagis és mantenir una bona higiene. D’aquesta manera, assegurava que «la higienització de les mans a la porta d’entrada sí que ha demostrat que funciona» i recomanava que se segueixi efectuant a tota mena d’establiments i comerços.