Search
Close this search box.
Tatiana Navarro

Ajornar la comunió a la tardor

El Bisbat d’Urgell estudia traslladar les confirmacions al pròxim any, juntant als dos grups d’infants

Els mesos de maig i juny per a moltes famílies són temps de comunions. Però les celebracions litúrgiques també han quedat afectades per la impossibilitat d’organitzar reunions multitudinàries. Són poques les esglésies que han mantingut les misses, com per exemple la rectoria de Sant Julià. L’aforament s’ha limitat a dues persones per banc, però s’ha recomanat als feligresos de seguir la litúrgia diària a través de la televisió, en tant que és l’únic temple que retransmet la celebració per la televisió. A Espanya, les misses podran reprendre’s a partir del dia 11, mentre que al Principat, tot i que no hi ha data.

Les rectories del Principat han decidit, a l’espera de com evolucioni la malaltia de la Covid-19, aplaçar les comunions a la tardor, entre els mesos de setembre i octubre. «Tot dependrà de si a partir de Meritxell les escoles estan obertes», apunta mossèn Ramón Sàrries, rector d’Andorra la Vella. A la capital les celebracions s’han ajornat sense data, amb la possibilitat de dur-les a terme a la tardor, però també tenint en compte un possible rebrot de la malaltia, que faria que les festes es tornessin a cancel·lar. Des de la rectoria d’Andorra la Vella tampoc es descarta que els infants rebin el sagrament en grups reduïts.

A Sant Julià de Lòria també veuen en la tardor el moment per poder fer les celebracions, tot i que «és probable que algunes famílies facin la comunió de cara al juliol», afirma mossèn Pepe Chisvert. Són 42 els infants, estudiants de quart de primària, afectats per la situació.

«No hem concretat cap data, més endavant ja decidirem», explica mossèn Antoni Elvira, responsable de la rectoria d’Encamp. Una situació que «els pares han entès perfectament» i en què l’aforament permès serà clau per poder reprendre les celebracions. S’ha de tenir en compte que, per exemple, a Encamp l’espai dins de les esglésies no és molt ampli, al qual se li suma «haver d’estar separats en un moment de celebració». Aquests dos aspectes fan que el moment de tornar a fer litúrgies no es vulgui avançar a qualsevol preu. Entre Encamp i el Pas de la Casa, una quarantena d’infants es veuen afectats per la circumstància.

La impossibilitat de fer actes socials també ha afectat les confirmacions, que s’acostumen a celebrar entre els mesos de maig i juny coincidint amb el temps de Pasqua. A totes les parròquies s’han ajornat, posant la vista també a la tardor, encara que també es parla de posposar-les fins a l’any que ve i agrupar els grups del 2020 i del 2021. Tot i això, com que la celebració està presidida pel bisbe, caldrà veure de quina manera pot organitzar-se l’agenda conjuntament amb les parròquies catalanes que també depenen del Bisbat d’Urgell.

Val a dir que, igual que les comunions i les confirmacions, molts batejos i matrimonis també s’han ajornat fins al final de l’estiu. «Potser la tardor no dona per tant», especula mossèn Elvira. Per això també algunes parelles han pres la decisió de moure la boda cap al mateix any del 2021, tenint en compte que els restaurants on celebrar el convit tampoc estaran a punt.

El que no han parat han estat les classes de catequesi que, igual que l’ensenyament curricular de les escoles, s’ha traslladat a casa. Des de les rectories s’està oferint als alumnes els materials que el Bisbat posa a disposició de les rectories, com per exemple fulls d’activitats, perquè continuïn amb l’ensenyament amb els pares. Altres ofereixen propostes més específiques, en funció de com havien estructurat el curs en els darrers mesos.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu