Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Els hotelers reclamen que el Govern assumeixi una part dels salaris

Les empreses no haurien de pagar la totalitat dels sous, que sumen en total 8 milions d’euros

Després d’estudiar la llei de mesures urgents aprovada aquest dilluns al Consell General, el sector hoteler considera que les iniciatives no són suficients, donat que «gran part del pes d’aquesta crisi recau sobre el teixit empresarial, reduint a mínims la corresponsabilitat necessària» del sector públic. Ahir, les diferents associacions hoteleres van difondre un comunicat per demanar a l’Executiu reduir els salaris a un determinat percentatge i que el Govern faci «aportacions a fons perdut per pagar-ne l’altra part».

En l’escrit, enviat conjuntament per la Unió Hotelera d’Andorra, Autèntics Hotels d’Andorra i l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics, el sector creu que la corresponsabilitat a la que l’Executiu porta fent referència els darrers dies no es tradueix en les nòmines de les persones assalariades, donat que «és l’empresa qui paga el 100% d’aquestes». En un àmbit econòmic que compta amb 3.500 llits i més de 5.000 assalariats, el cobrament de nòmines suposen «més de vuit milions d’euros». «Les mesures proposades fins ara són positives», van apuntar, però «insuficients per garantir el futur del sector».

 

Reducció de lloguers

Per evitar que les persones treballadores «no es vegin abocades a la pobresa per la reducció de salaris», els representants de les empreses hoteleres veuen necessari un nou decret per «reduir el lloguer dels habitatges que aquests paguen». «Si no actuem en aquesta línia», van afegir, «la gran majoria d’empresaris es veuran obligats a una reducció de les plantilles a la mínima expressió» o a «plantejar la recuperació de l’activitat econòmica per a l’hivern següent, en el millor dels casos».

En tercer lloc, i per assegurar els pagaments dels crèdits, els empresaris hotelers aposten perquè «els bancs andorrans estiguin obligats a donar una carència de capital en els préstecs hipotecaris», permetent pagar «només els interessos durant el pròxim any». Dita obligació «descarregaria molt» les partides de crèdits tous impulsats per l’Executiu i Andorran Banking, en funcionament des del dimecres passat i que estan divits en una línia que financia les despeses de funcionament dels negocis i en una altra que té en compte les càrregues credities. «Els bancs cobrarien igual, només allargant un any el termini», van explicar en el comunicat.

«Les mesures plantejades fins ara són del tot insuficients per poder fer front a tots els pagaments necessaris fins que es reprengui l’activitat», van alertar, desencadenant que «la majoria d’establiments» puguin veure’s «en la situació d’haver de tancar els seus negocis». Tot això tenint en compte que «els efectes econòmics pel sector turístic s’allargaran molt més temps», degut a que les mesures de restricció de moviments entre països han tocat de ple al sector serveis del Principat, que depèn tradicionalment del turisme. 

A més, «molts establiments ja tenen a dia d’avui dificultats serioses per garantir els salaris d’aquest mes», van assegurar, situació que el més vinent es podria extendre a «pràcticament la totalitat d’elles». Per aquest motiu. des de associacions del sector van voler recordar que «per al nostre empresari, d’una dimensió petita i  amb escassos recursos, l’endeutament no és la solució al problema».

 

Més presència

Els representants de les associacions hoteles van demanar formar part de les taules de treball «referents al nostre sector», donat que volen «expressar l’opinió i la voluntat dels més de 130 associats que representem». Està previst que durant el dia d’avui mantinguin una reunió amb l’Executiu per expressar el seu punt de vista.

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu