Search
Close this search box.
El Periòdic d'Andorra

Acció Feminista ‘compra’ la tesi de l’informe i demana la legalització de l’avortament

Considera que prohibir la interrupció voluntària de l’embaràs en alguns casos és «maltractament institucional»

Acció Feminista va fer públiques ahir les conclusions del grup de treball de l’entitat que ha estat analitzat l’informe sobre l’avortament encarregat per l’anterior Govern. Així, l’associació insta a legalitzar i despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs perquè el treball conclou que no incompleix la Constitució. De fet, fer-ho «portaria Andorra a respectar tots els convenis internacionals que ha ratificat en la matèria, que ara mateix s’incompleixen», asseguren. A més, l’entitat considera encertada la diferenciació entre embrió i fetus, que no exigeix la mateixa protecció de la vida abans de les primeres 14 setmanes.

«No sabem què pot passar en el futur, però sí que ens esperona a pensar que s’avançarà en la legalització. Optimistes ho hem de ser sempre, perquè en cas contrari no reivindicaríem mai res, així que confiem que la solució arribi aviat, ja que fa molts anys que es reivindica; de fet, l’informe hauria de ser un punt d’inflecció que desancalli la situació», va afirmar la portaveu del grup de treball d’Acció Feminista, Mireia Suero. Sobre el futur consens entre els partits polítics per tirar endavant una reforma, Acció Feminista no descarta intervenir-hi: «No sabem si ens hi postularem, però estem obertes a seure a una taula», va afirmar Suero. 

Ara bé, segons la portaveu, «les creences d’una figura institucional no poden passar per davant dels drets, en aquest cas de les dones». Sobre això, les conclusions afirmen que «obligar una dona a gestar i parir contra la seva voluntat no és propi de països democràtics. Prohibir la interrupció voluntària de l’embaràs en els casos de risc per a la vida de la dona, violació, incest o danys greus per al fetus és, directament, maltractament institucional».

Segons Acció Feminista, l’informe exposa com s’ha legislat la interrupció voluntària de l’embaràs en països d’herència cristiana. En aquest aspecte, destaquen que la Constitució recull que Andorra és un Estat no confessional, i consideren que l’anàlisi s’hauria d’haver basat en els països «més avançats» en democràcia. Igualment, destaquen que el dictamen jurídic encarregat pel Govern conclou que l’avortament està acceptat en 38 països europeus i que els únics en què està penalitzat en tots els casos, fins i tot en cas que la dona pugui perdre la vida, són el Vaticà i Andorra.

També posen èmfasi en l’exemple belga, on el rei va ser inhabilitat durant un dia per aprovar la legalització de l’avortament, una solució «aplaudida» pel Vaticà en paraules del mateix Papa Joan Pau II, que va qualificar com a «noble» i «valent» el monarca belga.

Així, Acció Feminista reclama que els representants polítics treballin per la legalització de l’avortament amb l’objectiu de «protegir els drets sexuals i reproductius» de les dones d’Andorra. Igualment, demana al Govern que es responsabilitzi de trobar solucions per pal·liar la «vulneració de drets de la meitat de la seva població», i que creï un grup de debat amb totes les forces polítiques interessades per arribar a un consens i trobar la via i l’encaix institucionals «el més aviat possible».

Per últim, l’anàlisi del grup de treball de l’entitat vol deixar clar que la interrupció voluntària de l’embaràs «no afecta tothom, sinó les dones, exclusivament». És per això que «no estem d’acord a dur a terme un referèndum, perquè creiem que s’han de respectar els drets humans individuals de les dones, que estan per sobre de l’opinió de la comunitat. Quan una dona decideix interrompre l’embaràs s’ha d’obviar l’opinió del veí i del polític. Només s’ha de respectar la decisió i l’Estat ha de garantir el dret a la salut en aquest procediment».

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu