L’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants (Asidca) creu que el Govern «no ha escoltat la demanda de la ciutadania» sobre l’ajornament de la taxa als carburants. Tot i que aquest dilluns la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va anunciar que l’Executiu retardava l’aplicació del nou impost arran de la recollida de signatures en contra fins a l’1 de gener del 2022, el president de l’Asidca, David Porqueres, opina que l’ajornament és «insuficient» i reclama prorrogar-la un any més. En aquest sentit, Porqueres va recordar que els propis tràmits parlamentaris faran que l’ajornament real sigui de «només tres o quatre mesos» i que tant l’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) com el Fons Monetari Internacional (FMI) no preveuen una recuperació efectiva fins d’aquí a un parell d’anys. «Tots els països de l’entorn han posposat les seves mesures fiscals fins, com a mínim, al 2023 i Andorra hauria de fer el mateix», va apuntar Porqueres, tot destacant que «Demòcrates –el principal partit del Govern tripartit– va aconseguir poc més de 6.000 vots i nosaltres hem recollit 13.000 signatures –una recollida, d’altra banda, històrica–. El polític està per escoltar la ciutadania i ajornar la taxa uns pocs mesos no és escoltar-la; és una falta de respecte». I va afegir: «Crec que demanar un ajornament quan tot just estem sortint d’una pandèmia mundial i encara no sabem com ni quan acabarà, no és demanar res de l’altre món».
Tanmateix, des de l’Asidca es va insistir que el diferencial de preu dels carburants amb els Estats veïns és un «dels productes estrella» del Principat i treure’l «posaria en risc moltes altres coses», a més de la imatge del país: «Ens hi juguem molt més que una davallada de les vendes. A Andorra tenim una reputació que s’aguanta sobre un diferencial de preu. Seria molt preocupant que la gent comencés a dir que ja no val la pena venir a Andorra […] Tots volem un turisme de qualitat, però la realitat és que seguim venent alcohol, tabac i carburants. Vivim d’això», va sintetitzar Porqueres.
En una línia similar, va advertir que, si es manté la decisió actual del Govern, l’1 de gener el preu de la gasolina pujarà 3,2 cèntims i el del gasoil 3,8 i, «evidentment», repercutirà en el client. «Si demà s’apuja el preu de la farina, els forners apujaran el preu del pa. Qualsevol impost que repercuteix en l’empresari, l’acaba pagant el consumidor i nosaltres només diem que hem de vigilar, perquè aportem 55 milions d’euros a les arques de l’Estat i es tracta de fer transicions energètiques econòmiques sense carregar-se el país», va etzibar el president de l’Asidca. A més, va pronosticar el tancament de «moltes» benzineres, ja que «el 75% dels nostres clients són turistes» i actualment «totes les estructures estan dimensionades per a rebre vuit milions de visitants anuals i, per tant, si ja no venen perquè no els surt a compte, hi haurà conseqüències a tots els sectors».
Amb tot, des de l’associació s’està a favor d’un fons verd que es basteixi mitjançant impostos especials, com la taxa de tinença de vehicles. Porqueres, però, va considerar que «lligar la taxa verda amb l’abonament del bus» és «enganyar la gent», ja que la rebaixa en el preu «es podria fer avui mateix: només calen recursos».
Finalment, el president va comptabilitzar 500 famílies que viuen dels carburants i que es podrien veure directament afectades, alhora que va demanar «sensibilitat» envers la idiosincràsia del Principat. «Barcelona prohibeix els vehicles contaminants, però permet l’arribada de vaixells; França vol que l’energia nuclear sigui considerada verda i Alemanya, que no té nuclears, aposta pel carbó», va exemplificar el principal representant de l’Asidca, que es va mostrar disposat a intentar arribar a un acord amb el Govern.