La plataforma Visc.ad va iniciar ahir un procés de votació per tal d’escollir el logotip que representi la candidatura d’Andorra a reserva de la biosfera de la Unesco. Tal com va explicar el secretari d’Estat de Diversificació Econòmica i Innovació, Marc Galabert, aquesta acció és una de les primeres en el marc de la participació ciutadana per aquesta iniciativa perquè «l’aposta per esdevenir reserva de la biosfera és de tota la població». Així, el primer col·lectiu que s’ha tingut en compte ha estat el dels joves, i més concretament, els estudiants de segona ensenyança dels tres sistemes educatius del Principat.
«La iniciativa del concurs complia un doble objectiu: tenir un logo i introduir el projecte a les escoles», va declarar Galabert, que també va detallar que «per currículum, vam considerar la franja que més s’adaptava era als estudiants de segona ensenyança», tenint en compte aspectes com la identitat cultural o la sostenibilitat, malgrat que des del Govern no es tanca la porta a dur a terme accions amb altres grups escolars de menor edat en un futur. De fet, el secretari d’Estat va posar en relleu que amb aquesta iniciativa «s’ha establert una base per a futures dinàmiques participatives amb els joves del país».
El procediment es va iniciar amb la informació de la candidatura dins de la programació formativa a 1.350 alumnes i adreçar-los, de forma voluntària, la possibilitat d’elaborar un disseny de logotip representatiu. Segons va indicar el coordinador tècnic de la candidatura i també membre d’ActuaTech, Marc Font, aquest exercici es va desenvolupar entre l’abril i el maig, per tal de donar pas a la votació de les 102 propostes presentades finalment des dels centres. En qualsevol cas, Font va incidir en el fet que es van donar unes pautes bàsiques i genèriques per orientar els treballs, però que «no es volia condicionar la creativitat dels alumnes». «Volíem permetre que aflorés la creativitat dels alumnes i la veritat és que hi ha exemples que sorprenen molt», va assegurar.
La selecció restarà oberta fins al dia 15 de juny, i paral·lelament, un comitè tècnic de professionals del disseny destriarà les propostes que tècnicament siguin viables o no. Un cop es coneguin els resultats de la votació, el següent pas serà que un jurat multidisciplinari –format per ministres, representants de comuns, de la comissió andorrana de la Unesco i l’IEA i l’OBSA– esculli la proposta definitiva i es pugui donar a conèixer a mitjan setembre. Així mateix, l’Executiu es reserva el dret a fer petites modificacions o afegitons a la proposta guanyadora per tal que sigui tècnicament viable, de la mà de professionals del disseny.
Tot plegat, Galabert va assegurar que el Govern se sent orgullós de la implicació dels estudiants i va agrair també la col·laboració dels docents de cara a fer arribar els elements fonamentals del projecte. Finalment, en relació amb les futures accions de participació ciutadana per la resta de la població, el secretari d’Estat va anunciar que s’estan planificant reunions amb diferents entitats a partir del setembre per tal de «traslladar què és una reserva de la biosfera, i a la vegada, recollir neguits, expectatives i voluntats», i va reiterar que la idea és que «siguin unes trobades bidireccionals i participatives». «No volem només donar respostes, sinó que volem incorporar les inquietuds perquè, en definitiva, el procés participatiu és també copsar les realitats del país». L’Executiu manté l’any 2022 com a data per entrar la candidatura.