El Govern va informar ahir que el recompte de persones vacunades finalment durant la primera jornada del dispositiu d’administració de vaccins a la població general, va ser de 445. La xifra s’acosta a l’estimació feta des del Ministeri de Salut, que va calcular unes 500 persones al dia durant els primers dies de funcionament de l’operatiu, que està situat a l’espai multifuncional de la plaça dels Braus, a Andorra la Vella.
En relació amb l’actualització epidemiològica, el Govern va exposar que s’havien diagnosticat 23 positius més, elevant el total d’infectats al Principat a 11.042 persones. Així mateix, les 27 altes registrades –de 10.626–, van permetre reduir lleugerament els actius, que ahir sumaven 304 malalts, dels quals 20 restaven hospitalitzats: 12 a planta i vuit a l’UCI, set d’ells sota ventilació mecànica. D’altra banda, la planta Covid del Cedre restava sense cap pacient.
Pel que fa a la població escolar, hi havia 11 aules sota vigilància activa –tres de total i vuit de parcial–, i 22 classes més estaven en règim de vigilància passiva. I, afortunadament, no s’havia hagut de lamentar cap defunció, i la xifra es va mantenir en les 112.
Més dosis de vacunes
Avui està previst que arribin al Principat 5.800 dosis de la vacuna de Pfizer des de Madrid, part de les 30.000 que Espanya s’ha compromès a revendre a Andorra. Aquestes, serviran per nodrir el dispositiu de vacunació de la capital, que durant el cap de setmana, ha estat administrant dosis d’AstraZeneca, de les 3.000 que va fer arribar França.
Segons va exposar la secretària d’Estat, Helena Mas, el dia de la posada en marxa del dispositiu, des de l’Executiu «estem molt satisfets per com s’ha iniciat el procés, tot funciona com estava previst». Així mateix, va aprofitar el benentès per tornar a fer una crida a les persones que vulguin rebre el vaccí, perquè s’inscriguin al registre del Govern tan aviat com sigui possible perquè «ens permetrà fer les previsions i les cites més acuradament». En aquest sentit, va compartir que hi ha més de 24.500 persones inscrites, de les quals més de 4.000 són persones majors de 70 anys, la diana que ara s’ha fixat el Govern juntament amb una altra part del personal sanitari i malalts de risc. Tots ells estan adscrits a la fase 2 del pla de vacunació.
La factura de la Covid
D’altra banda, l’ANA va recollir les despeses, tant directes com indirectes, que ha suposat la gestió de la pandèmia al Principat, que l’Executiu ha xifrat en més de 230 milions d’euros. En concret, s’han destinat 238.527.359,21 euros.
La partida més gran se l’enduen els crèdits tous amb més de 133 milions. Pel que fa a la part sanitària, el cost de la crisi supera els 23 milions, amb accions com l’increment de la plantilla sanitària, els cribratges o la compra de recursos.
D’altra banda, també s’ha destinat una gran partida a les suspensions temporals del contracte de treball i a les reduccions de la jornada laboral, calculat des del ministeri de Presidència, Economia i Empresa en prop de 46 milions. Finalment, el Govern també ha tingut un cost de més de 27,6 milions en mesures fiscals per tal d’afavorir la tresoreria de les empreses; s’han aportat més de 3,5 milions en ajudes socials des del ministeri d’Afers Socials, Habitatge i Joventut; i els diners destinats a les parapúbliques és de prop de 3,5 milions pel que fa a FEDA, i de més d’1,6 milions pel que fa a Andorra Telecom.