La xifra representa un 30% més que el 2021 i el 80% dels contractats repeteixen d’altres anys
El grup Saetde, que engloba les societats de Saetde i Secnoa, ha rebut més de 3.500 currículums per cobrir uns 800 llocs de feina de temporada. Es tracta d’un 30% més que el 2021, tot i que la majoria dels demandants van signar el contracte durant els mesos d’estiu i prop del 80% són repetidors d’anys anteriors. La meitat de la plantilla s’allotja en quatre hotels que el grup ofereix a Ordino (Arbella) i Encamp (la Mola, Hermus i Univers), més 30 apartaments al Pas de la Casa, tots a un preu a partir de 190 euros al mes, incloent-hi esmorzar, sopar i bugaderia un cop a la setmana –el dinar es fa a les estacions a un cost d’1,70 euros si es vol tipus pícnic i de 5,80 euros si es prefereix menú amb primer, segon, postres i beguda–. «[L’allotjament] és un servei pensat especialment per al personal més jove i que dins l’escala salarial té menys recursos», explica l’adjunt a la direcció general del grup Saetde, Julio Ventaja, que afegeix que, tot i això, s’intenta donar-los totes les facilitats i de la màxima qualitat: «Més que una despesa, per a nosaltres és una inversió. Som conscients que són treballadors que estan sis mesos lluny de casa i la família i que, si volem donar un bon servei als nostres clients, és fonamental que se sentin a gust». De fet, malgrat que cap dels establiments és propietat de la societat, en els últims anys s’han realitzat tota mena de millores, com la reforma i modernització de les infraestructures bàsiques, les zones comunes –que compten amb sofàs, televisió i videojocs– o el mobiliari.
Pel que fa a l’altra meitat de la plantilla, Ventaja recorda que el 80% ja coneix el país i té la seva pròpia xarxa social i de coneguts que els facilita l’allotjament. En aquest sentit, a Saetde no li consta cap cas de treballadors de temporada que han vingut a Andorra amb contracte de feina i que han hagut de marxar en no trobar pis, tal com s’ha denunciat en diverses ocasions a través de les xarxes socials les últimes setmanes. Tot i això, Ventaja sí que admet que el problema de l’habitatge els «preocupa» dins el model de país del Principat i considera que és una qüestió que les estacions, el Govern i els comuns haurien de tractar de manera conjunta. «L’habitatge forma part de l’agenda estratègica de Saetde perquè els nostres hotels són llogats i vivim les dificultats de primera mà per trobar-ne, però sempre ho hem hagut de fer sols i buscant-nos la vida», lamenta. Una solució podria ser que l’Administració oferís alternatives similars a les concessions de les estacions amb lloguers d’hotels o pisos buits de llarga durada que permetessin amortitzar les inversions i alhora dignificar les condicions de tots els empleats.
Així mateix, a banda de l’allotjament, el grup posa a disposició dels treballadors un servei de transport que cada dia els trasllada als camps de neu i els torna als hotels en uns horaris establerts i, en els casos necessaris, també subvenciona el bitllet d’avió que posteriorment es descompta de la nòmina de manera proporcional a tota la temporada.
Quant a les nacionalitats, a Saetde, el 6% dels treballadors són residents, el 20% de països de la comunitat europea i el 74% extracomunitaris. A Secnoa, el 28% són residents, el 36% de la comunitat europea i el 36% extracomunitaris. «Sempre prioritzem la gent del país i tothom que ens demana feina li donem, però tenim tant de volum que hem d’acabar anant a buscar a fora», assenyala l’adjunt a la direcció. En relació amb les tasques, els treballadors de temporada les abasten totes, des del control dels remuntadors i material o conducció de màquines fins a la restauració, passant per l’escola d’esquí i altres activitats.