Search
Close this search box.
Anna Casanova

La Generalitat referma la voluntat de reforçar la connectivitat del Pirineu

L’objectiu és que els vols de l’aeroport de la Seu puguin tenir més freqüència i eficiència

La Generalitat de Catalunya referma la voluntat per reforçar la connectivitat de les infraestructures de comunicació del Pirineu. Així ho va exposar el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ahir durant la signatura de l’Acord de Cooperació amb la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). Un conveni que té l’objectiu de reafirmar i potenciar la cooperació empresarial entre Andorra i Catalunya, fomentar la col·laboració entre les empreses d’ambdós països i impulsar iniciatives transfrontereres que revitalitzin l’economia del territori. En aquest sentit, el president de la CEA, Gerard Cadena, va incidir amb aquesta necessitat de trobar mecanismes per unir el Principat amb els territoris fronterers de França i Espanya, perquè «és un pol d’atracció i d’activitat per a les comarques i departaments del sud i del nord dels Pirineus», alhora valorant que de la col·laboració entre empreses andorranes i catalanes n’ha de sortir un benefici mutu. Per la seva banda, Sánchez Llibre va assegurar que «el més important és que el govern de la Generalitat està de la banda de la CEA i, per tant, penso que la col·laboració serà molt positiva». 
Entrant en detall, una de les qüestions que les organitzacions han posat sobre la taula és incrementar l’eficiència i freqüència dels vols de l’Aeroport d’Andorra-la Seu d’Urgell, millorant també la relació amb les diferents línies aèries internacionals de Madrid, Lisboa, Londres o París. «Aquesta és una qüestió que ocupa al Govern d’Andorra, les patronals i la CEA», va apuntar Sánchez Llibre. Tanmateix, va fer saber que des de Foment del Treball «contribuirem per cercar la màxima complicitat amb la Generalitat, que té la competència sobre l’aeroport». 

Paral·lelament, està previst treballar amb el projecte del ferrocarril que uniria la capital de Catalunya amb el Pirineu i el país gal, tot i que «encara s’ha de veure la viabilitat que hi ha», va remarcar Cadena, que va explicar que ja s’ha revisat un avantprojecte que començaria el seu recorregut a Alp, passaria per la Seu d’Urgell i arribaria a Andorra. Tot i que seria una possibilitat, «s’ha d’estudiar i treballar molt més», va insistir. Al mateix temps, s’han encetat converses amb França per intentar que el tren des de l’Ospitalet fins a Tolosa, concretament a la part entre l’Ospitalet i Foix, es pugui millorar i integri una connexió entre Occitània i Andorra. En aquesta línia, Sánchez Llibre va donar a conèixer que el president del Consell d’Administració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, «n’és coneixedor» de les preocupacions respecte d’aquest tema. Per finançar el ferrocarril, però, seria clau formalitzar un acord d’associació entre Andorra i la Unió Europa. Si finalment es produeix aquest fet, el president de Foment del Treball va expressar que «tot seran facilitats» i, en aquest aspecte, «la Generalitat seria un agent actiu per fer-ho possible; no veiem dificultat, al contrari, hi ha una gran complicitat per part de totes les administracions». Igualment, Cadena va observar que com moltes d’aquestes infraestructures depenen de la Generalitat, «el fet que arribem a un acord amb Europa també pot fer que, si impliquen dos països com Espanya i França, puguem tenir finançament europeu». 

 

Pujada de salaris

D’altra banda, el cap de Govern, Xavier Espot, va reunir la setmana passada el Consell Econòmic i Social perquè la patronal i els sindicats pactin un acord sobre l’increment dels salaris d’acord amb l’IPC, una decisió molt complicada a causa de la diferència de posicions que han adoptat. En aquest sentit, Cadena va fer saber ahir als mitjans que «la tendència és que la inflació es moderi» en els pròxims mesos, tot justificant que, en aquests moments, els paràmetres econòmics no són estrictes. Així, i sobre l’increment dels salaris, va remarcar que s’ha d’esperar fins a final d’any per veure quina és la inflació definitiva i, a partir d’aquí, «veure quina proposta volem fer». Amb tot, el president de la CEA va indicar que «sabem que les posicions amb els sindicats són oposades, però no defallirem en presentar la nostra postura i arribar a un pacte». 

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu